Biće za KUPUS, a za jagode ćemo da vidimo | IZVEŠTAJ CENE VOĆA i POVRĆA

Biće za KUPUS, a za jagode ćemo da vidimo | IZVEŠTAJ CENE VOĆA i POVRĆA

Po prvi put ove godine se na kvantaškoj pijaci u Beogradu pojavio mladi kupus iz uvoza po ceni od 150 do 160 din/ kg, a kakve su cene voća i povrća vidite u nastavku.

Kupus © Canva

Ponuda povrća na pijacama u februaru 2024.

Pored njega mogli su se pazariti patlidžan, paprika, paradajz, krastavac, tikvice, karfiol i brokoli, takođe iz uvoza i domaće sezonsko povrće. Prodaja je bila prosečna.

Zabeležen je rast cene: brokoli, karfiola, kelja, krastavca salatara, belog luka, paprike babure, paprike šilje i paradajza.

Za razliku od njih niže su bile cene: kelja pupčara, krompira, patlidžana, praziluka, šargarepe, spanaća i zelene salate.

Ponuda voća na pijacama u februaru 2024.

Sporadična prodaja jagode iz uvoza, slaba ponuda kruške, nešto bolja ponuda jabuke i najzastupljenije južno voće, karakteristika su druge sedmice februara, što se voća tiče. Jeftiniji su u odnosu na prethodni period bili grejpfrut, jabuka ostala i kivi, a skuplji dunja i jabuka Greni Smit.

Cene voća i povrća na pijacama u Srbiji

Prodaja poljoprivrednih proizvoda bila je prosečna.

Zabeležena je prva ponuda mladog kupusa iz Makedonije i posle dužeg perioda ponuda zelja. Solidna je bila ponuda ostalih povrtarskih kultura na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu.

Došlo je do rasta kelja pupčara, a jeftiniji su u odnosu na prethodni period bili blitva, krastavac salatar, paškanat, patlidžan, peršun korenaš i spanać. Ponuda i asortiman voća se nisu menjali tokom ovog perioda. Došlo je do pada cene jagode i rasta cena grejpfruta i ananasa.


Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je protekle nedelje u ponudi bilo uvozne jagode. Došlo je do rasta cena kruške, mandarine, belog luka, paradajza i praziluka. Jeftiniji su, u odnosu na prethodni period bili ananas, grejpfrut, kivi, kupus, pasulj šareni, spanać i zelena salata.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva pijačne tezge bile su solidno snabdevene voćem i povrćem u nedelji za nama.

Došlo je do pada cene jabuke ostale i kivija.


Skuplji su bili mandarina, limun i kruška ostala i peršun lišćar.

Cene voća i povrća februar 2024


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica