Dodatna sredstva za nadoknadu ŠTETE vlasnicima: usvojen REBALANS

Dodatna sredstva za nadoknadu ŠTETE vlasnicima: usvojen REBALANS

Odlučeno je će se uvesti dodatna sredstva za nadoknadu štete vlasnicima rebalansom budžeta. Poljoprivredi odlazi dodatnih 34 milijarde dinara, tako da će budžet biti težak rekordnih 114,4 milijarde dinara, što je sedam odsto ukupnih poslovnih prihoda.

Ministarstvo poljoprivrede saopštenje

Do sada je na 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja. Poljoprivredi odlazi dodatnih 34 milijarde dinara, tako da će budžet biti težak rekordnih 114,4 milijarde dinara, što je sedam odsto ukupnih poslovnih prihoda.

AKS je potvrđen na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd).

Od ukupnog broja slučajeva AKS kod domaćih svinja, evidentirano je 3.857 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

– Država će ispuniti sve ono što je i obećala i ono što je dogovoreno sa poljoprivrednicima. Sve što je rečeno da ćemo uraditi, to je sada i potvrđeno ovim predlogom izmena zakona o budžetu – kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Kako je navedeno, inicijalni budžet Ministarstva poljoprivrede je i pre rebalansa bio rekordan, a obezbeđivanje nikada većih sredstava za poljoprivredu još jednom potvrđuje već iskazano opredeljenje države da poljoprivredu svrsta u prioritete i kontinuirano ulaže u tu granu, čiji je dalji razvoj i unapređenje strateški cilj Srbije.

Ministarka naglašava da sve subvencije za koje je do sada raspisan javni poziv biće isplaćene tokom septembra. Ona dodaje da kontrole na terenu na osnovu kojih je ustanovljeno da postoje gazdinstva koja su se prijavila za subvencije, a da se ne bave poljoprivredom, neće zaustaviti isplatu subvencija. Neće se čekati da se obavi kontrola kako bi se subvencija isplatila. Svi će primera radi dobiti dobiti suvenciju po hektaru, ali oni koji su se lažno prijavili da obrađuju zemlju, a kontrolom se utvrdi da nisu zaboli motiku, novac će morati da vrate u državnu kasu.

-Nema zastoja u isplati subvencijai sav novac koji je u budžetu ministarstva biće utrošen do kraja ove godine – poručuje ministarka.


 

Tanasković je gostujući na RTS navela šta je sve tokom ove godine odobreno, uvećano i promenjeno, a što se sada formalizuje kroz rebalans.

  • Hektari – povećanje sa 9.000 na 18.000 dinara.
  • Mleko – povećanje po litri mleka sa 10 dinara od prošle godine na 19 dinara. Prvi kvartal je već isplaćen, drugi krenuo u četvratak i isplata je pri kraju.

Ministarka kaže da su za razliku od pređašnjih godina ukinuta ograničenja i sada i ko ima primera radi tri krave može da predaje mleko.


– Mleko sada mogu da predaju svi. Nema ni minimuma ni maksimuma i ko se bavi mlečnim govedarstvom može da predaje mleko u mlekare – kaže ministarka.

  • Davanja po grlu (krave) – povećano je sa 25.000 na 40.000 dinara.
  • Davanja za krmače – povećano sa 15.000 na 18.000 dinara.
  • Odvodnjavanje – gazdinstva ove godine učestvuju sa 50 odsto, a sledeće godine besplatno navodnjavanje.
  • Zeleni dizel (gorivo za poljoprivrednike) – povrat za gorivo koje budu kupovali od celih 50 dinara po litri goriva.
  • Subvencije za ruže- potpuna novina među davanjima za koju su bili zahtevi i ministarstvo je i ovu stavku uvrstilo u davanja.
  • Puštene su subvencije za steone junice –iznos je povećan sa 140 na 170 hiljada dinara. Ovo je takođe novina.

– Kada se saberu sva davanja to su zaista veliki benefiti. Imamo i sasvim nove subvencije. Mnogo je urađeno i sve ono što smo razgovarali sa poljoprivrednicima tokom godine, je prihvaćeno i to se realizuje – kaže ministarka, komentarišući pomoć države poljoprivrednicima.


Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, BlicDanas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica