Dan polja krompira: Ove sorte su se dobro pokazale u prethodnoj godini

Dan polja krompira: Ove sorte su se dobro pokazale u prethodnoj godini

Kvalitet sorti i odličan prinos krompira naša ekipa zabeležila je na Danu polja krompira na domaćinstvu Alekse Spasojevića u selu Kukići koje je organizovala kompanija Arum. Na oglednom polju bilo je 27 sorti krompira. 

 

Na ovom oglednom polju na domaćinstvu Alekse Spasojevića posejano je 27 sorti od toga se kod nas  gaji 12 sorti. Među ovim sortama nalaze se i one od kojih proizvođači dobijaju najbolje prinose, to su uglavnom sorte bele i crvene pokožice i sorte namenjene za proizvodnju čipsa i pomfrita.

Na pitanje da li je proizvodnja u brdsko-planinskim regionima dostigla onu iz ravničarskog podneblja, dr Živko Bugarčić iz kompanije Arum kaže da u svakom regionu postoji neka površina koja je dobra za gajenje krompira kao što je to Vojvodina, ali da su prinosi znatno viši na onim mestima gde zemlja ima dosta kapaciteta. Proizvođači u ovom delu Vojvodnie koriste stajnjak i navodnjavanje sa reke Morave. Zato mnogi od njih imaju prinose i preko 50 tona.

“Ovakvi prinosi su više nego odlični za godinu koja je donela promenljivo vreme, neodstatak padavina i za biljke stresno vreme, i uprkos tome naši proizvođači suimali zaista visoke prinose”, kaže dr Bugarčić.

Kompanija Arum je na tržišta Srbija donela različite sorte krompira, čak oko 30 različitih sorti,  kako dipl inž Ivan Spasojević ističe. Na našem tržištu posebno su se istakle dve nove sorte Spectra i Paradiso koje mogu da daju čak 80 tona. Veoma značajna sorta sa crvenom pokožicom je Esmee.

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici kompanije AGRICO.

“Danas sam ovde specijalno zbog ovog događaja. Zadovoljstvo mi je da budem ovde nakon dve godine. Napokon opet mogu da putujem. Bio sam u Srbiji nekoliko puta, i imao sam neka očekivanja, ali ove godine su ona bila još viša nego ranije. Postoji jedna sorta Severina koja je veoma rana i visokoprinosna sorta, zbog čega je proizvođači ovde i vole, a tu je i Spectra, takođe rana sorta koja daje preko 75 tona, izmerili smo ovde. Pored ovih još jedna sorta je Paradiso, koja je takođe veoma dobra za čuvanje i pakovanje“,  rekao je jedan od predstavnika ove kompanije.


Agrico izvozi krompir u više od 80 zemalja i nije važno u kojoj ste zemlji Skandinaviji, Africi ili južnoj Aziji jedino što je važno svim farmerima jeste prinos., a srpsko tržište je jedno od najvažnijih na Balkanu, rekli su predstavnici ove velike kompanije.

“I ako pogledate nove sorte koje smo uveli, njihov prinos samo ide naviše. Ja često putujem po Balkanu, volim da dođem u Srbiju i tako je već 15 godina. Primetio sam razliku između ovoga kako je sad i onoga što sam video pre 15 godina i mogu reći da je razlika velika. Vidimo da cena raste i da ima novih tehnologija koje tek dolaze. Smatram da je jako važno da farmeri ovde dobiju dobru podršku i da je to ceo ključ uspeha. Farmeri u Srbiji su otvoreni da dobiju novo znanje i da to pretvore u uspeh”, rekao je predstavnik ove komanije.

Dve nove sorte posebno su se istakle na našim poljima tokom protekle godine, zaključuje dr Živko Bugarčić, to su Paradiso i Spectra. 


“Pored ove dve tu je i jedna veoma rana sorta koja se zove Severina, interesantna je i sorta Jolenne koja ima izdužene krtole a rađa fantastično. Sorta Princ nije najprinosnija ali je veoma kasna sorta, pa je za neke proizvođače i ona veoma značajna. Srednje stasna sorta, koja nije najprinosnija, je Constance dobra za prženje za kuvanje i pečenje”, kaže dr Živko Bugarčič.

Kompanija Arum uvek pruža svoju stručnu podršku na terenu, što je našim proizvođačima veoma korisno i važno.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica