Da li je JESENJA SETVA u Srbiji bila uspešna?

Da li je JESENJA SETVA u Srbiji bila uspešna?

Jesenja setva se bliži kraju i vreme je za sumiranje utisaka. Ovu godina je za poljoprivrednike bila specifična po mnogo čemu. Aktuelna pandemija, visoke cene đubriva i nepredvidive vremenske prilike nisu nikoga zaobišle. Zato smo odlučili da o tim temama i uspehu jesenje setve porazgovaramo sa poljoprivrednikom Jankom Turčaninom.

Janko Turčanin, poljoprivrednik iz Stare Pazove, uspeo je da nabavi đubrivo još u avgustu kada su, kako kaže, cene još bile normalne.

“Sada je to otišlo u drugu dimenziju, daleko su veće cene. Da ne pričam o đubrivima azotnog tipa – to je basnoslovno velika cena.”, zabrinut je on.

Međutim, ističe i da ima nagoveštaja da će se to promeniti. Naime, na sastanku sa ministrom Nedimovićem, obećano je da će Vlada izaći u susret, te da će se carina osloboditi da bi nabavka bila prihvatljivija za poljoprivrednike. Kako kaže, sada ostaje da se vidi da li će to krenuti i koja će biti količina nama dostupna da mi to preuzmemo.

Jesenja setva je protekla dobro zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima

Ova godina, iako nepredvidiva kada su vremenske prilike u pitanju, bila je pogodna za jesenju setvu. Novembar je doneo padavine koje će sasvim sigurno pozitivno uticati na useve.

“Naučili smo da do kraja novembra budemo u majici kratkih rukava i da nema padavina. Međutim to se malo okrenulo i vratilo na neku normalu, kako je trebalo da bude i ovih godina.”, kaže Janko.

Dodaje da se malo kasnilo sa skidnajem letine, ali da su u međuvremenu pokrenuli pripremu za oranje, kao i spremanje za ječam i pšenicu. Tako da je sve relativno dobro u ovom periodu, kako i treba da bude. Uz to, Janko se nada da će zima doneti i malo belog pokrivača koji će i te kako goditi usevima.


jesenja-setvaJesenja setva - ©Agromedia

Da li nas očekuje dodatno povećanje potražnje za hranom?

Trend rasta cena poljoprivrednih proizvoda krenuo je, prema mišljenju Janka, sa pandemijom. Došlo je do poremećaja na tržištu, i postalo je jasno da hrana više neće biti jeftina.

“Tu informaciju nam potvrdio i sam ministar Nedimvić. U prilog tome ide i činjenica da cena pšenice ide na 205 evra. Znači, ona je sada tek ponikala, a već se barata sa 205 evra cenom.”, ističe Janko.

Iz svega se može zaključiti da jeftine hrane neće biti, kao i da će biti novih poskupljenja što se tiče repromaterijala i naftnih i uljnih derivata.


Ipak, nada se da će srpski poljoprivrednici isplivati nekako iz svega, kao što su i do sada uspevali, kada su kroz prethodne godine bili suočeni sa visokim cenama naftnih derivata.

Takođe, vredi napomenuti da je ovogodišnja jesenja setva propraćena sa nešto većim brojem hektara na kojima je posejana pšenica. U pitanju je oko 50 hiljada hektara više nego prethodne sezone.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica