Svet poljoprivrede Prodavnica

CRNO NA BELO: Evo koliko iznose svi troškovi proizvodnje pšenice!

Koliko iznose troškovi proizvodnje pšenice od setve do žetve, pitanje je koje na godišnjem nivou muči sve poljoprivrednike. Kako one koji se tek upuštaju u proizvodnju tako i one koji već godinama prave ove računice.

Na šta sve jedan prosečan proizvođač pšenice potroši novac u toku godine?

Za zakup zemljišta potrebno je odvojiti oko 25 hiljada dinara po hektaru. Dok troškovi obrade u koji spada tanjiranje, setva, valjanje posle setve, prihrana, prskanje i žetva po jednom hektaru koštaju preko 44 hiljade dinara. Osiguranje useva i proizvodnje iznosi 2 hiljade dinara, a za repromaterijal treba izdvojiti oko 40 hiljada dinara po jedinici površine.

I dok se svaka računica svodi na to koliki je dobitak na kraju, naši ratari kažu da dosta zavisi od aktulene cene pšenice. Odnosno da li će uspeti da se pokriju troškovi i da se pored toga izvuče dobitak ili će jednostavno ostati na pozitivnoj nuli.

Proizvođač koji je sa nama podelio ovu računicu ističe da od 7 ipo tona pšenice po hektaru ima ostvaruje prihod od 153 hiljade dinara. Dok ukupni troškovi iznose 110 hiljada dinara, zarada koja je od toga ostaje je svega 42.960 dinara. Za neke je to dovoljno da punog srca krenu u novu sezonu, dok je za većinu to osnova od koje se tek kreće.

Komentari