Svet poljoprivrede Prodavnica

Agril: Idealan pokrivač za biljke U PLASTENICIMA

Povrtari, koji se bave proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru, svake zime strepe od ekstremno niskih temperatura. Međutim, u plastenicima koji se ne greju, opasnost od niskih temperatura i izmrzavanja može da se umanji postavljanjem duple folije (sa vazdušnim jastučićem između slojeva) na objekte i prekrivanjem biljaka agrotekstilom, kod nas poznatijim kao agril.

plastenikAgril - ©Agromedia

Kako ističe doktor Žarko Ilin, profesor na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, od niskih temperatura biljke mogu da se zaštite i navodnjavanjem i malčovanjem.

Malčovanje je stara agrotehnička mera koja doprinosi boljem očuvanju zemljišne vlage, povećanju njegove temperature i sprečavanju pojave korova. A sve to utiče na vitalnost i produktivnost gajenog povrća. Takođe, berba  može da bude i do 10 dana ranija, što je naročito značajno za ranu prolećnu proizvodnju jer se ostvaruje i veći profit.

Za razliku od malča, agrotekstil od niskih temperatura biljke štiti odgore.

Šta je agrotekstil?

Agrotekstil je polipropilenski sintetički materijal. Danas na tržištu postoji veći broj takvih materijala poznatih pod različitim trgovačkim nazivima – agril, novi agril, lutrasil, kovertan, sa istim osnovnim karakteristikama.

On stvara povoljnije mikroklimatske uslove za biljke: propušta svetlost, vazduh i vodu, elestičan je, izuzetno lagan i omogućava laku i brzu manipulaciju. Ispod agrotekstila zemljište se u toku dana brže zagreva a noću sporije hladi, pa su kolebanja temperature manja. Prilikom zalivanja kapi vode polako prolaze kroz mikropore na tkanini i ravnomerno kvase biljke i zemljište. Posle zalivanja zemljište se postepeno suši i nema stvaranja pokorice.

Zbog postepenog isparavanja vazdušne vlage preko njegovih mikropora izbegnuta je kondenzacija. Pri niskim temperaturama voda u mikroporama se postepeno hladi, stvara se tanka ledena skrama koja sprečava da temperatura ispod agrotekstila dalje opada.

„Agrotekstil sprečava štetne efekte niske temperature i podiže je za tri do četiri stepena.“, ukazuje prof. dr Ilin. To je nekada dovoljno da se premosti izrazito hladan period i biljke spasu od izmrzavanja.

agrilAgril - ©Agromedia

Kako pravilno postaviti agril?

Iako na prvi pogled deluje jednostavno, u primeni ovog pokrivača postoje određena pravila. I pored toga što je lak (biljke pritiska kao kap rose) valja ga od njih odvojiti posebnom konstrukcijom, poznatom kao roštilj.

Ukoliko se agril koristi u vreme kada se očekuju značajno niže temperature, neophodno je postaviti dva sloja. Nova generacija agrotekstila je najčešće sa dvostrukim, ojačanim ivicama, s jednim ili dva sloja, i traje dve-tri godine, UV stabilizovana, različite širine i uspešno se reciklira. Ekonomičnost rada sa agrotekstilom i njeni pozitivni efekat, mogu se pojačati istovremenom upotrebom i malč-folija. One  sprečavaju razvoj korova i mlade biljke štite od bolesti i štetočina koje se nalaze u zemljištu.

U celini gledano, gajenje povrća uz neposredno pokrivanje biljaka stvara bolje mikroklimatske uslove. To znači brže i ujednačenije nicanje, razvoj i plodonošenje uz postizanje boljeg kvaliteta, većih prinosa i ranije berbe.

 

 

 

 

Komentari