Agril: Idealan pokrivač za biljke U PLASTENICIMA

Agril: Idealan pokrivač za biljke U PLASTENICIMA

Povrtari, koji se bave proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru, svake zime strepe od ekstremno niskih temperatura. Međutim, u plastenicima koji se ne greju, opasnost od niskih temperatura i izmrzavanja može da se umanji postavljanjem duple folije (sa vazdušnim jastučićem između slojeva) na objekte i prekrivanjem biljaka agrotekstilom, kod nas poznatijim kao agril.

plastenik[/watermark_image]

Kako ističe doktor Žarko Ilin, profesor na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, od niskih temperatura biljke mogu da se zaštite i navodnjavanjem i malčovanjem.

Malčovanje je stara agrotehnička mera koja doprinosi boljem očuvanju zemljišne vlage, povećanju njegove temperature i sprečavanju pojave korova. A sve to utiče na vitalnost i produktivnost gajenog povrća. Takođe, berba  može da bude i do 10 dana ranija, što je naročito značajno za ranu prolećnu proizvodnju jer se ostvaruje i veći profit.

Za razliku od malča, agrotekstil od niskih temperatura biljke štiti odgore.

[related_post id =“1″]

Šta je agrotekstil?

Agrotekstil je polipropilenski sintetički materijal. Danas na tržištu postoji veći broj takvih materijala poznatih pod različitim trgovačkim nazivima – agril, novi agril, lutrasil, kovertan, sa istim osnovnim karakteristikama.

On stvara povoljnije mikroklimatske uslove za biljke: propušta svetlost, vazduh i vodu, elestičan je, izuzetno lagan i omogućava laku i brzu manipulaciju. Ispod agrotekstila zemljište se u toku dana brže zagreva a noću sporije hladi, pa su kolebanja temperature manja. Prilikom zalivanja kapi vode polako prolaze kroz mikropore na tkanini i ravnomerno kvase biljke i zemljište. Posle zalivanja zemljište se postepeno suši i nema stvaranja pokorice.

Zbog postepenog isparavanja vazdušne vlage preko njegovih mikropora izbegnuta je kondenzacija. Pri niskim temperaturama voda u mikroporama se postepeno hladi, stvara se tanka ledena skrama koja sprečava da temperatura ispod agrotekstila dalje opada.

„Agrotekstil sprečava štetne efekte niske temperature i podiže je za tri do četiri stepena.“, ukazuje prof. dr Ilin. To je nekada dovoljno da se premosti izrazito hladan period i biljke spasu od izmrzavanja.

agril[/watermark_image]

Kako pravilno postaviti agril?

Iako na prvi pogled deluje jednostavno, u primeni ovog pokrivača postoje određena pravila. I pored toga što je lak (biljke pritiska kao kap rose) valja ga od njih odvojiti posebnom konstrukcijom, poznatom kao roštilj.

Ukoliko se agril koristi u vreme kada se očekuju značajno niže temperature, neophodno je postaviti dva sloja. Nova generacija agrotekstila je najčešće sa dvostrukim, ojačanim ivicama, s jednim ili dva sloja, i traje dve-tri godine, UV stabilizovana, različite širine i uspešno se reciklira. Ekonomičnost rada sa agrotekstilom i njeni pozitivni efekat, mogu se pojačati istovremenom upotrebom i malč-folija. One  sprečavaju razvoj korova i mlade biljke štite od bolesti i štetočina koje se nalaze u zemljištu.

U celini gledano, gajenje povrća uz neposredno pokrivanje biljaka stvara bolje mikroklimatske uslove. To znači brže i ujednačenije nicanje, razvoj i plodonošenje uz postizanje boljeg kvaliteta, većih prinosa i ranije berbe.

 

 

 

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti