U susret praznicima: Pravoslavni običaji za Badnji dan i Božić
Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara.
Za Badnje veče pripremaju se suve posne paprike, ponekad punjene samo pirinčem i lukom, nekada im se dodaju šampinjoni, šargarepa ili orasi, ili sve to zajedno. Neko ih puni i nadevom od crnog luka ili praziluka, belog luka, krompira, šargarepe, oraha i pirinča.
Pirotski ćilimi - rascvetani kaktus za milostiv svekrvin jezik
Suve paprike punjene kupusom - puzderke
Ono što je zajedničko za sve ove recepte jeste da se suve paprike operu, očiste od drški i semenki i preko njih se sipa vrela voda kako bi se omekšale i lakše se punile. Preko njih se onda stavi neka tacna koja ih pritisne ne dozvoljavajući im da isplivaju na površinu. Potrebno je oko 20 manjih ili 15 većih suvih paprika. Dok stoje u vrućoj vodi, potrebno je pripremiti nadev.
Potrebno je:
Priprema:
Sitno seckani luk dobro izdinstati na ulju, pa kada postane staklast, dodati tri kašike aleve paprike i pirinač prethodno opran u sedam voda, posoliti i mešati dok se ne dobije ujednačena masa. Uliti 2 dl vrele vode, prodinstati oko dva minuta i skloniti s vatre.
Paprike izvaditi iz vode, ocediti ih i puniti prohlađenim nadevom. Voditi računa da paprike ne ostanu poluprazne, pogotovo ako su dugačke i uske. Lagano prstima potisnuti pirinač ka rogu paprike kako bi bile ravnomerno napunjene.
Arhitekta čuva štrikanje od zaborava
Paprike ređati u pouljenoj tepsiji tako da budu sabijene i naliti onom vodom kojom su bile poparene i kojoj je prethodno dodata kašičica soli. Paprike treba da tek ogreznu u vodi, ali da je ne bude previše, odnosno, da ne prelazi voda preko njih.
Staviti tepsiju u rernu zagrejanu prethodno na 200 stepeni Celzijusa, zapeći desetak minuta, pa je prekriti aluminijumskom folijom.
Pročitajte: Strugana pogača
Ostaviti da se krčkaju oko pola sata, da upiju vodu i nabubre, a zatim isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti tepsiju u rerni kako bi se zapekle i kako bi sva voda isparila. Suve paprike su dobre onda kada nema ni kapi vode u tepsiji posle pečenja.
Potrebno je:
Priprema:
Dok čekate da poparena paprika omekša, izdinstati luk da bude staklast, pa mu dodati povrće koje je prethodno očišćeno i narendano. Promešati, dodati soli po ukusu, oprani pirinač, peršun, izmešati da se dobije kompaktna smesa, dodati 2 dl vrele vode, prodinstati dva-tri minuta i skloniti s vatre. Dodati sitno seckane orahe, beli luk i biber.
Pročitajte: Opekance s makom
Ocediti paprike i puniti ovim nadevom sledeći gorenavedena uputstva. Svaku papriku zatvoriti komadom seckanog krompira ili posuti s malo brašna, pa ređati u pouljenoj tepsiji gusto ih sabijajući. Naliti onom vodom kojom su bile poparene, ali ne da budu sasvim prelivene, kako rekosmo, nego samo da ogreznu u vodi.
Pokriti folijom, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći dok sva voda ne uvri, između 30 i 45 minuta. Onda isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti paprike da se zapeku.
Prijatno!
Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara.
Božićna česnica, kao jedan od najvažnijih Božićnih običaja u različitim krajevima Srbije ima različitu simboliku. Saznajte kako se priprema Božićna česnica u Srbiji.
Specifična, jaka, pomalo orijentalna kuhinja karakteristična je za jug Srbije. Ovaj kraj obiluje mnogobrojnim tradicionalnim specijalitetima.
Pre nego što se upustite u jesenju avanturu pravljenja ajvara pročitajte naš najjednostavniji recept za pripremu ovog zimskog delikatesa.
Kupusnik je pita s kupusom koja se na jugu Srbije tradicionalno priprema za Badnje veče. Saznajte na koji način možete pripremiti ovo jednostavno, a ukusno posno jelo.