Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena

Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena

Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede će u narednom periodu realizovati projekat pod nazivom „Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena“.

Žene u poljoprivredi - © Agromedia

Ovaj projekat odobrilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na osnovu konkursa za poboljšanje ekonomskog položaja žena. „Serbia organica“ tim povodom poziva žene iz Beograda i okoline da se prijave na besplatnu obuku iz oblasti organske proizvodnje koja će se održati u Beogradu početkom februara naredne godine.
 

Žene u poljoprivredi – „Živimo mi u porodici dobro, ali dobro i radimo!”

Uslov za prijavu na ovu obuku je da se žene nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje ili da nisu formalno zaposlene. Mogu da se prijave i one koje su zaposlene, pod uslovom da ostvaruju male prihode, nedovoljne za izdržavanje porodice, pa bi im bavljenje organskom poljoprivredom obezbedilo dodatni izvor prihoda.

Obuka se održava u Beogradu zato što je na teritoriji glavnog grada najveća potražnja i promet organskih proizvoda u našoj zemlji. Shodno tome procenjuje se da će polaznice koje žive u ovoj oblasti najlakše doći do kupaca za robu koju proizvedu.

Žene u poljoprivredi - © Agromedia

Predviđeno je da teorijska obuka traje 4 dana tokom kojih će se obraditi teme koje se odnose na osnovne principe organske proizvodnje, tehnologiju rada, sertifikaciju, zakonski okvir, ekonomski aspekt proizvodnje i mere podrške. Tokom praktičnog dela obuke organizovaće se poseta sertifikovanim organskim gazdinstvima koja uspešno vode žene.
 

Žene na selu – oslikavanje suvenira – zarada i hobi!


Osnovni cilj projekta je da pomogne ekonomskom osnaživanju žena u prigradskim područjima kroz samozapošljavanje putem bavljenja organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Ova proizvodnja je, kako napominju u udruženju „Serbia organica“, perspektivna, ekonomski isplativa i daje šansu za ostvarenje stabilnih prihoda.

Ne samo što se ženama nudi šansa za samozapošljavanje, već im se pruža i mogućnost da kreiraju fleksibilno radno vreme, što naročito odgovara onima koje imaju decu i porodicu. 

Sve žene koje su zainteresovane za ovu obuku, a ispunjavaju potrebne uslove mogu da se prijave i pošalju svoje kontakt podatke na imejl [email protected] ili [email protected] najkasnije do 15. januara 2017. 


Autor: Aleksandra Milić

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2604


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica