Vratio se u rodno selo, podigao plastenike i sada dobio subvencije

Vratio se u rodno selo, podigao plastenike i sada dobio subvencije

Opština Topola, ove godine je iz budžeta za poljoprivredu izdvojila devet i po miliona dinara. Sredstva je dobilo 48 registrovanih gazdinstava, među kojima je i porodica Blagojević iz sela Krćevca.

Plastenici i subvencije - © Pixabay 

Pre pet godina, Radiša Blagojević odlučio je da napusti posao i vrati se u rodno selo. Sa suprugom i roditeljima podigao je je šest plastenika u kojima od oktobra do aprila uzgaja zelenu salatu, paradajz i krastavce. Sada je, kao podsticaj od opstine, dobio 150 hiljada dinara.

“Prošli smo u subvenciji sadašnjih hiljdu i po kvadrata, planiramo da svoje kapacitete proširimo na nekih dve i po hiljade kvadrata u ovoj godini, što se tiče plasiranja robe imam sreću da neke lokalne markete ovde snabdevam”, kaže Radiša Blagojević iz Krćevca.

U ovom selu ima više plastenika nego stanovnika

Kukujevci – najuspešnije selo u Srbiji

Blagojevići godišnje proizvedu 13 tona krastavca, deset tona paradajza i 50 hiljada zelenih salata. Sa novih deset plastenika proizvodnja i zarada biće dvostruko veće.

“Cela porodica radi, da je teško jeste, da su vrućine, znamo kakvo je vreme napolju, unutra je za deset do 20 stepeni toplije”, kaže Dragana Blagojević iz Krćevca.


Iz opštinskog budžeta u junu je poljoprivrednicima isplaćeno 960 hiljada dinara, a sada još 440 hiljada dinara. Konkurs je otvoren do kraja oktobra.

Jedno selo i jedan specijalitet: Jagnjetina u zidanoj furuni

“Radi se o ulaganju počev od regresa za sredstva poput veštačkog osemenjavanja do izrade sistema za navodnjavanje i kao što je u ovom slučaju, radi se o plastenicima”, kaže Milan Marković, Opština Topola.


Sredstva su namennjena za investicije: od 1.500 do 150 hiljada. Do kraja godine biće izdvojeno još novca za seoska domaćinstva koja budu ispunjavala uslove.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica