Svet poljoprivrede Prodavnica

Tradicionalni posni specijaliteti sa juga Srbije

Specifična, jaka, pomalo orijentalna kuhinja karakteristična je za jug Srbije. Mnogi specijaliteti sačuvani su još od turskog doba, a vremenom su menjani i dobijali neku jedinstvenu notu po kojoj su prepoznatljivi. Tako je i sa tradicionalnim posnim specijalitetima.

Jabuka i orasi

Jug Srbije poznat je po paprikama. Od proizvodnje paprika u mnogim krajevima na jugu se i živi, a paprika se jede u svim mogućim oblicima i varijantama. Pored paprike, najzastupljenija namirnica u ishrani na jugu jeste pasulj. Ove dve namirnice često se i kombinuju.

Za Badnje veče u Vranju, pripema se bogata posna trpeza. Na njoj se obavezno nađe specijalno umešena česnica, ali i druge đakonije.

Izdvajamo vam 3 tradicionalna specijaliteta koji su obavezni na svakoj posnoj trpezi za Badnje veče, na jugu Srbije.

Lučen pasulj

Priprema prebranca za Badnji dan je tradicija. Prebranac se u Vranju tradicionalno zove gravče na tavče. Međutim, pored prebranca za Badnje veče ili posnu slavu tradicionalno se priprema i lučen pasulj.

Za ovaj zanimljivi pire od pasulja potrebni su vam sledeći sastojci:
•    kilogram pasulja
•    dve glavice belog luka
•    150 + 50 ml ulja
•    malo tucane paprike
•    soli po ukusu

Kilogram pasulja se kuva sve dok ne omekša. Bitno je da se u vodu ne dodaje ništa više osim pasulja. Dakle, kuva se samo pasulj u vodi. Kada pasulj bude gotov, tj. kada postane mekan, voda u kojoj se kuvao se ocedi, ali se ne prosipa, već se čuva za dolivanje ako želite da pasulj bude nešto ređi.

Pasulj se onda gnječi, sve dok ne počne da liči na pire. Ukoliko želite da skratite ovaj proces, i da masa bude ujednačenija, možete iskoristiti mikser. Nakon gnječenja, pasulj se popari sa 150 mililitara ugrejanog ulja.

Dve glavice belog luka se očiste, naseckaju i zgnječe u tucaniku. Belom luku se doda so po ukusu, a onda se sve sjedini sa poparenim pasuljem i dobro promeša, kako bi se luk ravnomerno rasporedio.

Pasulj se izliva u manje posude ili tanjire. Nekako je najukusniji kada se jede iz zemljanih posuda, to jest grneta.

U šerpici ugrejte preostalih 50 mililitara zejtina. Preko pasulja pospite pomalo tucane paprike, a onda svaku posudu prelijte kašikom ugrejanog ulja.

Ovako pripremljen lučen pasulj služi se hladan, kada se stegne, mada je i još uvek topao podjednako ukusan.

Trljenica sa suvim paprikama

Suve paprike u Vranju su pravi delikates. Pune se, prže sa jajima, pohuju u brašnu, a od njih se pripremaju i različite salate. Jedna takva salata je i čuvena trljenica.

Za pripremu trljenice potrebni su ovi sastojci:
•    10 suvih paprika
•    2 velika struka praziluka
•    3-4 kašike zejtina
•    soli po ukusu

Suve paprike se obare sve dok viljuška lako ne prolazi kroz njih. Nakon hlađenja se oljušte i skinu drške. Semenke ne morate u potpunosti odstranjivati.

Oljuštene paprike naseckajte, a onda im dodajte sitno iseckan praziluk. Sve se zajedno dobro istuca, a zatim se dodaju ulje i so.

Trud za pripremu ove salate je minimalan, a ukus trljenice nezamenljiv!

 

Punjene paprike © Agromedia

Posne punjene paprike

Za prave ljubitelje posne punjene paprike su ukusnije od onih sa mesom. Pripremaju se gotovo identično, ali umesto mesa imaju jedan tajni sastojak, koji im daje fantastičan ukus.

Potrebni sastojci:
•    15 paprika

Za fil:
•    2 do 3 glavice crnog luka
•    2 struka praziluka
•    2 manje ili jedna veća šargarepa
•    2 šolje pirinča
•    začin
•    tucana paprika
•    peršun
•    biber
•    2 kašike oraha
•    so po ukusu

Na malo ulja propržite naseckani luk i praziluk, dok ne postane staklast. Nakon toga dodajte dve narendane šargarepe, soli po ukusu, začin i tucanu papriku. Promešajte i dodajte dve šolje pirinča. Kada sklonite fil za punjenje paprika sa vatre, dodajte biber, sitno naseckanu vezicu peršuna i jednu punu ili dve ravne kašike oraha. Onaj tajni sastojak posnih paprika jesu upravo mleveni orasi, koji im daju tako specifičan i tako dobar ukus.

Napunjene paprike poređaju se u tepsiju ili dublju šerpu i preliju mlakom vodom, da ogreznu. Paprike su gotove kada dobro porumene i kada viljuška lako prolazi kroz njih.

Istim postupkom mogu se pripremiti i suve posne paprike.

Komentari