Sremuš za sve: Kuvar sa jelima od divljeg belog luka

Sremuš za sve: Kuvar sa jelima od divljeg belog luka

„Vreme je da vam na pravi način predstavim sremuš da bi na vašoj trpezi zauzeo mesto koje mu pripada i koje zaslužuje po svim svojim osobinama.“ Ovom rečenicom Aćim Aleksić počinje svoju zbirku recepata u kojoj „glavnu ulogu“ ima sremuš, divlji beli luk.

Aćimov kuvar

I upravo kroz 90 recepata sakupljenih u kuvaru za jela sa sremušem „Sremuš za sve“ on nas upoznaje sa ovom čudesnom biljkom, koja se „kao pravi domaćin baškari po našim šumama, livadama i čestarima, ne mareći da se popne i do 1.500 metara nadmorske visine“. Na nama je samo da je uberemo i obogatimo naše jelo.

Recept za gibanicu od sremuša - © Foto: Dejan Davidović

Ideju za pisanje kuvara dao mi je prijatelj. I ja sam prionuo na posao kako bih uradio ovako nešto za Povlensku sremušijadu. Mnogo je teže napisati priču nego kuvar jer ovde ne može biti propusta. Ovaj kuvar je ispunjen bogatim iskustvom i nastao je uz pomoć moje supruge Milice, koja je profesionalni kuvar, šef kuhinje eminentnog hotela u Londonu. Ja sam kuvar i istraživač amater, ali sam veliki gastronom i zaljubljenik u zdravu ishranu“, kaže Aćim.

Aćim Aleksić, autor kuvara

Ovaj šesdesetčetvorogodišnji Valjevac, koji već 26 godina živi i radi u Londonu, rođen je u Puli. Gastronomijom se, kaže, bavi od kako zna za sebe, a u kuhinji je isprobao i ukuse Mediterana, koje dalje kombinuje sa hranom iz Vojvodine, dok mu je bavljenje sportom diktiralo određena nutricionistička pravila. U Valjevu je, kako ističe, „cenio zanat čuvenog Leke pekara, čije bureke i danas oživljava u Engleskoj, svojeručno, za svoje ukućane i drage goste“.


Svi recepti u kuvaru su provereni, originalni, dokazani jer su prošli kroz moje ruke i moju kuhinju. Čak 80% njih su originalni recepti.

Od recepata koji su našli mesto u ovom neobičnom kuvaru su hladna jela sa sremušem, proje, pite, peciva i hlebovi, zatim burek i druga jela sa sremušem. Tu su supe i čorbe, topla jela od povrća sa sremušem, topla jela od krompira sa sremušem, jela od mesa i ribe sa sremušem i na kraju jela od povrća, omleti i salate sa sremušem.

Aćimov kuvar


Svi recepti su provereni, originalni, dokazani jer su prošli kroz moje ruke i moju kuhinju. Čak 80% njih su originalni recepti. Ovo je kuvar po svetskim standardima, a sva jela se pripremaju od namirnica koje su svima dostupne. Naš narod je malo obavešten o ovoj biljci, ali u poslednje vreme se radi na njenoj promociji. Akcenat je u najvećoj meri stavljen na salate jer mladi ljudi vole salate i razmišljaju o zdravoj hrani. Sremuš je zahvalna biljka za pripremu variva, salata, raznih namaza, peciva, a sa ovom biljkom mogu se praviti dobre pogačice. Pored svega, dobro se kombinuje sa čvarcima, raznim sirevima“, priča naš sagovornik.

Volite sremuš? Evo saveta kako da ga gajite u vašoj bašti


 

Recepti za supe i čorbe sa sremušem - © Foto: Dejan Davidović

A da bi jela od sremuša bila još zdravija i ukusnija, ovaj kako ga Aćim naziva „ubica toksina“ može se kombinovati sa lobodom, muškom bokvicom, mladom koprivom, zeljem kiseljačom, potočarkom, kao i jednogodišnjom biljkom tušt. Od gljiva mogu se koristiti mlade mlečnjače, lisičarke i sve vrste šampinjona.

Autor teksta: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica