Sajam seoskog turizma u Rudnu

Sajam seoskog turizma u Rudnu

Stotinjak kilometara jugozapadno od Kraljeva, u raskošnom ambijentu nesvakidašnjih prirodnih lepota sela Rudno, održan je treći po redu ”Sajam seoskog turizma”. U organizaciji Turističke organizacije Kraljevo, pored lokalnih domaćina, koji se uspešno i u sve sve većem broju bave ovom vrstom turističke ponude, na sajmu su učestvovali i turistički poslanici iz mnogih gradova i opština širom Srbije.

Sajam seoskog turizma trpeza sa proizvodima - © Milanko Danilović/Agromedia

 

Ušuškano na obrocima živopisne planine Radočelo, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara u prirodnom parku i rezervatu  biosfere “Golija Studenica“, selo Rudno poslednjih desetak godina s puno opravdanja nosi ime lidera u razvoju seoskog turizma, ne samo u kraljevačkom kraju nego i mnogo šire. Poslednjih dana jula ovo prelepo selo na tromeđi Kraljeva, Raške i Ivanjice i na već tradicionalnom sajmu seoskog turizma  na pravi način potvrdilo je svoju lidersku poziciju.

Oni koji su ove godine prvi put bili na Rudnu, ali i tradicionalni gosti, kojih je puno više, poneli su nezaboravne utiske o prirodnim lepotama celog kraja, čistom vazduhu, stoletnim četinarskim i brezovim šumama prošaranim cvetnim livadama i proplancima, kao i o kristalno bistrim potocima bogatim potočnom pastrmkom. Blizina manastira Studenice, Gradca i Pavlice upotpunili su izuzetan doživljaj boravka na rudnjanskoj visoravni.

Zdrava hrana i netaknuta priroda najveće vrednosti Rudna

Tokom Sajma, od jutra do povečerja Rudnom se širio miris ukusnih proizvoda iz domaće kuhinje, brojnih specijaliteta, posebno od heljde po kojima se Rudno i pročulo.

Miljana na Sajmu seoskog turizma u Rudnu

Brojni posetioci i učesnici imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ovdašnjim  ljubaznim domaćinima koji u brvnarama, poput porodica Šekler i Stefanović, nude komforan smeštaj po povoljnim cenama i probaju zdravu organsku hranu – sir, kajmak, pogaču, proju, gibanice, pite, štrudle, uštipke, pršutu, slatka i džemove od šumskih proizvoda. Naravno,na svakom stolu bila je i rakija od kruške i stara dobra prepečenica od šljive ranke i požegače.

Izlagači na Sajmu seoskog turizma u Rudnu


Na tradicionalnom sajmu turizma dodeljene su nagrade za najlepše uređeni štand, najukusnije vrste  jela, počev od predjela, pa do drugih gastronomski proizvoda od mesa, povrća, zatim pita i sitnih kolača.

Prsuta i slanina na Sajmu seoskog turizma u Rudnu

Vredni domaćini su imali samo jednu želju, da im grad Kraljevo i država konačno reše najveći problem, a što im je davno obećano, i asfaltiraju 12 kilometara puta Studenica-Rudno, koji je za dvadesetak kilometara kraći od puta preko Gradca. To je najmanje što su zaslužili meštani ovog kraja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica