Istražujemo: 5 destinacija u Srbiji sa najboljim etno-smeštajem

Istražujemo: 5 destinacija u Srbiji sa najboljim etno-smeštajem

Da li ste ikada razmišljali o tome gde otići na odmor i kako pobeći od gradske gužve i svakodnevnih obaveza? Mi imamo odgovor na to pitanje. Pođete li na bilo koju stranu sveta, Srbija nudi svoje ogromno prirodno bogatstvo koje je upotpunjeno odličnom smeštajnom ponudom koja iz sezone u sezonu postaje sve ozbiljnija. U nastavku teksta, za vas smo izdvojili 5 najboljih destinacija sa etno-smeštajem u Srbiji.

otvorena vrata sa pogledom na šumu

Zlatibor

Zlatibor je savršena planina za odmor i nalazi se na oko 230 km od Beograda. Ova planina iz godine u godinu postaje sve popularnija destinacija koju posećuju turisti iz Srbije, ali iz celog sveta. Zlatibor nudi ono za čime svi žudimo, nudi ispunjenje želja i snova, bilo da ste osoba avanturističkog duha, ili pak više volite da sedite u prirodnom okruženju sa šoljicom kafe ili čaja u ruci. Sve u svemu, Zlatibor je savršena planina za vas.

Šta Zlatibor nudi?

Zlatibor nudi široku ponudu zanimljivosti, aktivnosti i atrakcija tokom bilo kog godišnjeg doba. Jedna od najomiljenijih aktivnosti posetioca i svakako jedna od najposećenijih jeste šetnja po predivnoj, ali i čarobnoj prirodi. Vožnja Gondolom polako zauzima svoje posebno mesto u 3 najbolje atrakcije Zlatibora.

Zlatibor nudi zabavu ne samo vama, već i vašim mališanima, pa vam predlažemo da posetite Dino i Avantura park. Tokom zime postoji veliki izbor ski-škola za sve koji su zainteresovani. U okolini nalaze se zanimljive atrakcije koje nikako ne smete propustiti, a mi vam preporučujemo: Gostiljske vodopade, Stopića pećina, Sirogojno, Kaubojski grad, Borovu glavu.

Smeštaj na Zlatiboru

Zlatibor nudi mnogobrojne i raznovrsne smeštajne jedinice za svačiji ukus, kao što su: hoteli, apartmani, brvnare, planinske kućice. Planinske brvnare su autentične kućice sagrađene od drvenih dasaka borova i smeštene su u mirnijem delu planine. Cene se kreću od 45 EUR pa sve do 220 EUR na dan. Za vas izdvajamo jedne od najboljih: Zlatiborski mir, Wooden Valley 1, Natural Wood 2, Mir 2, Nerina koliba.

Apartman se može iznajmiti po ceni od 20 EUR pa do 50 EUR po danu, naravno, u zavisnosti od lokacije. Za vas predlažemo neke od najboljih: Žičara, Gondola 22, Peković. Hotelske cene su drugačije, a cena dvokrevetne sobe od 30 EUR pa naviše, a neki od najboljih hotela su: Hotel Zlatibor Mona, Hotel Buket Zlatibor, Hotel Iris, Hotel Grand&Sky Hotel Tornik.

Naravno, tu je i nezaobilazno etno-selo Drvengrad koje se nalazi na međi između Zlatibora i Tare, a naša je topla preporuka da ga obavezno posetite. Etno-selo Drvengrad nudi široki spektar smeštajnih jedinica kao što su: jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe, apartmani, kuće i rezidencije. Cene se kreću od 4.460 RSD za dvokrevetnu sobu, dok je minimalna cena rezidencije 16.000 RSD.

dvrorište


Stara planina

Stara planina predstavlja jedan od najrazvijenijih skijaških centara u Srbiji. Ova planina nalazi se na oko 312 km od Beograda, a može se pohvaliti izuzetnom lepotom prirode. Bilo da je letnja sezona ili pak zimska, ova destinacija nudi savršen odmor za sve.

Šta nudi Stara planina?

Staru planinu odlikuje veliki broj prirodnih bogatstava poput vodopada, bistrih reka, božanstvenih planinskih vrhova, ali i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i verskih objekata. Ovde možete videti neke od najlepših vodopada u Srbiji, a mi vam toplo preporučujemo da posetite vodopad Bigar, koji se nalazi u blizini Kalne, vodopade Tupavica, Čunguljski, Piljski vodopad i Kaluđerski skok.

Što se tiče religijskih objekata, na Staroj planini se nalazi crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka, kao i manastir Svete Trojice i Sukovski manastir. Ova destinacija poznata je i po mnogobrojnim vidikovcima, pećinama i klisurama. U blizini se nalazi i čuveno Zavojsko jezero.


Smeštajni kapaciteti Stare Planine

Stara planina nudi različite vrste smeštaja od hotela, preko konaka, apartmana i privatnog smeštaja. Što se tiče hotelskog smeštaja, cena punog pansiona se kreće od 70 EUR po danu. Cena dvokrevetnog apartmana je dosta manja, kreće se od 30 EUR pa naviše. Preporučujemo da posetite: Hotel Timok, Hotel Babin Zub, Hotel Stara planina, Markov konak, privatni smeštaj Leu.

Smeštaj u seoskim domaćinstvima je ovde izuzetno popularan, a mi vam preporučujemo da posetite daleko poznato etno-selo Stara planina. U ponudi se nalazi oko 80 ležajeva, a cene variraju od same vrste smeštajne jedinice. Smeštaj je izgrađen od prirodnih materijala poput cigle, drveta i kamena.


Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero spada u jedno od tri najveća jezera u Srbiji i nastalo je veštačkim putem u samoj dolini reke Uvac. Jezero je poznato po predivnoj netaknutoj prirodi, ali i po različitim turističkim atrakcijama koje privlače veliki broj turista.

Šta raditi na Zlatarskom jezeru?

Zlatarsko jezero nudi brojne aktivnosti za turiste. Moguće je krstariti po samom jezeru, a tada imate priliku i da vidite čuvenog beloglavog supa koji leti iznad Uvca. Nekada je moguće videti i čitavo jato, ali to je retkost. Cena krstarenja iznosi 1.200 RSD po osobi. Pored krstarenja, moguće je voziti bicikl kojim je moguće obići prirodu i videti Pontonsku plažu.

Planinarenje je izuzetno popularna aktivnost, upravo zbog neposredne blizine padina planine Zlatar. Ukoliko ste strastveni pecaroš, moguće je pecati pastrmku, šarana i mladicu.

Gde se smestiti na jezeru?

Uvac, Nova Varoš i Zlatar nude veliki broj smeštaja i veoma brzo se razvijaju. Okolina Zlatarskog jezera nudi vile, apartmane i vikendice. Za jedno noćenje, cena iznosi negde oko 1.200 RSD, a i vam preporučujemo da posetite: Pustolov, Aroniju Uvac, Brzaković Uvac, Zlatarski mir, Maju, Lenku.

U blizini jezera nalazi se i etno-selo Vraneša koje gleda na ovu vodenu površinu neverovatne lepote. Smeštaj je građen u tradicionalnom duhu. Kapaciteti etno-sela Vraneša sastoji se od dva apartmana i četvorokrevetnih bungalova.

Planina Tara

Tara je planina koja se nalazi severnije od Zlatibora, na svega 45 km od Užica. Ova planina je svakako još uvek nedovoljno istraženo prirodno bogatstvo. Tara je prirodno stanište endemskih biljnih vrsta poput čuvene Pančićeve omorike.

Medvedi su česta pojava, te, ako se nađete u šumi i vidite medveđe tragove, nemojte se uplašiti. U okviru Nacionalnog parka Tara, često se organizuje posmatranje ovih životinja u njihovom prirodnom staništu.

Šta videti na Tari?

Vidikovac Banjska stena je najpoznatiji vidikovac u Srbiji. Odavde se pruža neverovatno bajkovit pogled na obale, beskrajno lepu reku Drinu, ali i obližnju Bosnu i Hercegovinu. U podnožju vidikovca nalazi Banjsko vrelo po kojem je vidikovac i dobio ime Vrelo je potopljeno izgradnjom sada već izuzetno posećenog jezera Perućac, koje je nastalo 1966. godine pregrađivanjem reke Drine.

Pored ovoga, preporučujemo vam da postite i Zaovinsko jezero. Tepih livada nalazi se nedaleko od centra planine i predstavlja redak prirodni fenomen. Ovo specifično ime je dobio upravo zbog tla koje se ugiba pri šetnji po njemu. Od poznatih atrakcija tu su još i Kućica na Drini, vidikovac Sjenič, Drvengrad i mnogi drugi.

Pronađite smeštaj na Tari

Tara i okolna mesta koja je okružuju nude bogat izbor smeštajnih jedinica. Ukoliko ste se odlučili da obiđete Taru, predlažemo vam da posetite stranicu Tara smeštaj gde možete naći smeštaj za svačiji ukus. Obavezno posetite čuveno etno-selo Drvengrad, a mi vam garantujemo da se nećete razočarati. Cene su pristupačne, a kvalitet smeštaja je izuzetan.

Banja Koviljača

Banja Koviljača se nalazi u Mačvanskom okrugu. Ova banja predstavlja jedno od najboljih lečilišta i idealna je destinacija za porodične odmore. Banja je poznata još i kao Smrdljan banja zbog sumpora koji se nalazi u vodi i blatu i koji ovu banju čini uspešnim lečilištem.

Šta videti u banji kraljeva?

Kralj Aleksandar Karađorđević izgradio je čuveni Kur-salon koji je poznat kao mesto održavanja mnogih važnih događaja poput izbora za mis ili snimanja filmova. Ovde se nalazila i prva kockarnica na Balkanu, a Lepa Brena je održala prve značajne nastupe baš na ovom mestu. Dakle, obavezno posetite Kur-salon. Iznenadiće vas izuzetna gostoljubivost banje kraljeva.

Cene smeštaja u Banji Koviljači

Porast turizma prethodnih godina uslovio je veliku brzinu razvoja smeštajnih jedinica na ovim prostorima. Banja Koviljača nudi veliki izbor smeštaja poput hotela, apartmana i konaka. Cena varira od smeštajne vrste, ali i same lokacije. Posetite: Hotel Royal Spa, Renome apartmane, apartmane Đorđe, Lazarev konak.

Ono što želimo da istaknemo jeste da se u blizini ovog mesta nalazi i etno-selo Sunčana reka. Na raspolaganju su različiti smeštajni paketi. Cene su raznovrsne u zavisnosti od toga da li ste u prenoćište uključili makar doručak, ili ste se pak odlučili za pun pansion. Cena se kreće od 2.500 RSD po osobi, dok pun pansion u kućama koje primaju do 5 osoba košta 15.250 RSD. Izbor najboljih destinacija sa etno-smeštajem je bio izuzetno kompleksan, upravo zbog različite izuzetno kvalitetne ponude smeštajnih jedinica.

Počastite sebe i svoje voljene odličnim odmorom u prirodi, a mi vam za to vreme spremamo novo putovanje. Do sledećeg putovanja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica