Evo kako je bilo na Belocrkvanskom festivalu rakije!

Evo kako je bilo na Belocrkvanskom festivalu rakije!

Put nas je doveo u Belu Crkvu, opštinu okruženu jezerima, rekama i voćnjacima, ali to nije jedini razlog zbog kojeg smo bili tamo. Belocrkvanski festival rakije održan je drugi put u ovoj opštini 6. avgusta 2016. godine, a prikupio je veliki broj učesnika i posetilaca.

Ukoliko i vas put navede u Belu Crkvu i to u prvoj nedelji avgusta neke naredne godine, obavezno posetite ovaj festival i uživajte u svim lepotama ove opštine i blagom povetarcu koji će vam, sigurni smo, prijati.

Manifestacija je održana na najvećem belocrkvanskom jezeru, u bašti restorana „Jezero“. Oni koji su posetili ovaj festival mogli su da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, dobroj muzici i odličnoj atmosferi, a uz to, imali su mogućnost da probaju najrazličitija jaka alkoholna pića koja su učestvovala u izboru za najbolje.

Takođe, veoma zanimljivo predavanje profesora dr Ninoslava Nikićevića, predsednika komisije za ocenjivanje jakih alkoholnih pića, pratili su svi koji su se u pravo vreme tu zatekli.
 

Belocrkvanski festival rakije - foto: @Agromedia


Novica Jovanović, v.d. direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva
, ističe da je cilj ove manifestacije da, pored belocrkvanskih jezera, posetiocima opštine ponude jedan ovakav interesantan događaj i da ih upoznaju sa činjenicom da je to veoma važan voćarski kraj.

On navodi: „U toku je održavanje drugog po redu Belocrkvanskog festivala rakije. U odnosu na prošlu godinu broj poslatih uzoraka jakih alkoholnih pića je povećan, što nas posebno raduje, a raduje nas i činjenica da se priča dobro proširila pre svega među lokalnim stanovništvom, a i šire, i da postoji zainteresovanost za ovu manifestaciju. Ako ćemo o brojkama govoriti, tačan broj uzoraka koji su stigli ove godine na ocenjivanje je 76, što je rast u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 56.“

Zbog velikog interesovanja, kako za belocrkvanska jezera, tako i za festival koji smo posetili, v.d. direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva poziva buduće posetioce da ranije rezervišu smeštaj.
 


Ako ćemo o brojkama govoriti, tačan broj uzoraka koji su stigli ove godine na ocenjivanje je 76, što je rast u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 56.

Želimo da apelujemo na one koji budu dolazili u Belu Crkvu i na Belocrkvanski festival rakije narednih godina, a i tokom letnje turističke sezone, da to urade ranije jer je broj smeštajnih kapaciteta ograničen. Svi su oni u domaćoj radinosti i potrebno je na vreme rezervisati jer tokom letnje sezone traži se krevet više.

U razgovoru sa proizvođačima rakije saznali smo šta za njih znači učešće na Belocrkvanskom festivalu rakije, ali i kako proizvode svoje rakije.


Kajica Ostojić, podrum „Kajica“ iz Bele Crkve kaže: „Ja sam prošle godine dao 6 uzoraka. Za mene je to bila i neka vrsta reklame, malo i druženje. Probaju ljudi, vide, ocene…
 

Belocrkvanski festival rakije - foto: @Agromedia


Dobio sam prošle godine, da se pohvalim, 3 zlatne i 3 srebrne medalje! Ove godine ne znam, očekujem bar isto, ako ne i malo i bolje, videćemo. Moj favorit su dunja i kajsija. Inače kajsiju kupujem od proizvođača iz Čačka. To je domaća izuzetna sorta. Vrlo su mirišljave.

Kajsijevaču pravim tako što odvajam košticu od kajsije, a to radim i sa šljivom. Za sve rakije koje pravim radim redestilaciju, to jest preprek, tako mi to zovemo, znači dva puta se destiliše. U drugoj destilaciji stanem na 30 stepeni, tako da rakija ostane dosta jaka, oko 60 stepeni i onda se ona razblažuje sa destilovanom vodom do željene jačine. Sve voćne rakije su mi na 42 do 43, osim loze koja je na 45 do 46 stepeni.

Bratislav Jović, iz destilerije „Trivulesk“ iz Leskovca za naš portal kaže: „Na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu osvojili smo prvo mesto, pored 60 zemalja, što nešto znači, a prvi put smo došli ovde da pokažemo naš program i da vidimo gde se nalazimo što se tiče kvaliteta, jer ima još takmičara, pa ćemo videti šta će biti prilikom ocenjivanja.“
 

Za proizvođače ova manifestacija i te kako donosi jednu potvrdu kvaliteta njihovog rada, znanja od strane neutralne verifikovane ekspertske komisije, to je jedno. Drugo, mogu značiti te medalje kao reklama…

Na ocenjivanje smo poslali 8 vrsta rakija: viljamovku, dunju, šljivu, lozu, voćnu, staru dunju i staru šljivu, a favoriti su nam viljamovka i dunja, jer leskovačka dunja je najpoznatija u Evropi kao plod, kao konzumirana dunja, zbog klime, zbog podneblja…

Hteli smo da saznamo od profesora dr Ninoslava Nikićevića, predsednika komisije za ocenjivanje jakih alkoholnih pića, kakvi su njegovi utisci.

On nam je rekao: „Ja sam veoma radostan što ponovo ove godine dolazim ovde i što je prošle godine Turistička organizacija opštine Bela Crkva došla na ideju da organizuje ocenjivanje. Evo sad čujem, to i Kragujevac ima u planu. Svako mesto, manje ili veće, hoće da ima to ocenjivanje, takmičenje, što ja pozdravljam jer to mi je struka.
 

Belocrkvanski festival rakije - foto: @Agromedia

Što se tiče ove godine, tačno je, kvalitet se povećao i bilo je raznih tipova jakih alkoholnih pića. Uglavnom su prevladavale voćne rakije, šljivovice, kajsijevače, dunjevače, jabukovače je bilo dosta, rakije od kruške vilijamovke i ne samo od nje, već i od ostalih sorti.

Zanimalo nas je i šta se sve uzima u obzir prilikom ocenjivanja jakih alkoholnih pića, odnosno kako petočlani žiri donosi odluku.

To nam je otkrio prof. dr Ninoslav Nikićević: „Ocenjuju se osnovni parametri: kvalitet, boja, bistrina, tipičan miris, ukus. Uzorci su šifrirani. Članovi komisije ne znaju čiji su uzorci, mora da bude tišina, prave se pauze. Imamo mleko, mineralnu vodu, običnu vodu za neutralisanje nervnih završetaka na jeziku, tako da je samo ocenjivanje bilo veoma uspešno i ja sam veoma zadovoljan.
 

Ocenjuju se osnovni parametri: kvalitet, boja, bistrina, tipičan miris, ukus. Uzorci su šifrirani. Članovi komisije ne znaju čiji su uzorci…

Koliki značaj imaju ovakve manifestacije i ocenjivanje rakije za proizvođače? Šta to njima donosi?

Za proizvođače i te kako donosi jednu potvrdu kvaliteta njihovog rada, znanja, od strane neutralne verifikovane ekspertske komisije, to je jedno. Drugo, mogu značiti te medalje kao reklama – ako na pametan način mogu to da plasiraju, a normalno, ako je dobra reklama i nastup na tržištu, mogu i da zarade.

Iz destilerije „Trivulesk“ iz Leskovca dobro su procenili da će biti nagrađeni za svoj rad. Zato smo ih pitali koja je tajna njihovih pobedničkih rakija jer su dobili veliki zlatni pehar kao šampion kvaliteta.

Bratislav Jović nam je objasnio: „Dobro voće, kvalitetno voće i tim stručnjaka doprineli su da sve ovo ostvarimo!
 

Da li ste vi zadovoljni?

Naravno! Presrećni smo! Jer, nije suština života živeti večno, nego ostvariti nešto što će večno trajati i želimo s ovim da izgradimo brend kao što su votka, viski, da tako i naša rakija bude u svetu poznata. Borimo se za to!
 

Belocrkvanski festival rakije - foto: @Agromedia

Pored proizvođača jakih alkoholnih pića, svoje zadovoljstvo nisu krili ni posetioci festivala.

I zato, da ponovimo, Belocrkvanski festival rakije održava se početkom avgusta meseca u Beloj Crkvi, pa ukoliko ste proizvođač, ne zaboravite da pošaljete uzorke na ocenjivanje, a ukoliko želite da posetite jednu ovakvu manifestaciju naredne godine, sigurno se nećete pokajati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica