Proizvođači će uskoro moći da prodaju robu na svojim gazdinstvima

Proizvođači će uskoro moći da prodaju robu na svojim gazdinstvima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će ministarstvo svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu.

Sir - © Agromedia

„Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno poštujući kriterijume bezbednosti hrane”, rekao je ministar Nedimović koji je u subotu otvorio prvi festival vina i hrane „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici.

On je rekao da smo imali situaciju, da ukoliko neko želi da se bavi preradom i to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenim kompanijama na svetu, saopšteno je iz ministarstva.

Nedimović je najavio da će u narednih nekoliko meseci ministarstvo napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

„To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu”, objasnio je Nedimović.

Vino - © Pixabay

„Mi ćemo dati novac iz budžeta Republike Srbije, 50 odsto za opremu koja im je neophodna da bi se bavili tim poslom, kako za one koji se bave preradom mleka, preradom mesa ili preradom grožđa. Za devastirana područja izdvajaće se i više novca, 65 odsto povraćaja”, istakao je ministar.

Ministar je kazao da će država pomoći vinarima, kojima su potrebne vinske sobe, jer su to mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, da te prostore adaptiraju kako bi mogli da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu.

Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica