Vodenica stara 300 godina, a još uvek radi

Vodenica stara 300 godina, a još uvek radi

Na obroncima planine Rudnik, u varoši Stragari, a na reci Srebrenici – nalazi se vodenica stara tri veka – koja još uvek radi. Porodica Cicić ovde generacijama melje integralno i projino brašno.

Jadranka Cicić kaže da je potražnja za brašnom proizvedenim na tradicionalni način sve veća.

„Proizvodimo brašno od kukuruza, pšenice, raži, ovsa, ječma, po želji i potrebi kupaca. To je prirodno brašno, samleveno na vodi koja nema veliku brzinu i onda je boljeg kvaliteta“, objasnila je Jadranka Cicić, koja se udajom sa Miroslava Cicića prihvatila porodičnog posla.

Cicići brašno prodaju putem interneta, ali imaju ugovorenu saradnju i sa većim marketima. Sve to ne bi bilo moguće bez prilagođene ambalaže.

vodenica

„Na jednoj vagici pakujemo brašno, pa lepimo i slažemo u gajbice za prodavnice, a za veletrgovine imamo kutije i markice. Sve ono što zahteva današnje tržište“, rekla je Jadranka.

Svojom proizvodnjom izdržava još 10 porodica

Od nedavno proizvode i brašno bez glutena.

„Ljudi sve više brinu o zdravlju, traži se brašno bez glutena. Zbog toga smo rešili da povećamo kapacitete. Nabavili smo novi mlin i sejalicu za te potrebe“, kaže ona.


Brašno vodenice Cicić

Domaćinstvo Cicić je svoju vodenicu obogatilo novim mlinom i sejalicom zahvaljujući donaciji Švajcarske Vlade, a preko projekta za Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim sredinama Šumadijskog i Kolubarskog okruga.

Sagovornica:


Jadranka Cicić, Stragari

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica