
Prerada proizvoda ključ opstanka domaće proizvodnje
Zbog niskih cena sirovih proizvoda sve je više onih koji se odlučuju za preradu proizvoda i tako više zarade.
Sir koji Milovanovići prave prodaje se već godinama na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, ali i u lokalnim prodavnicama, pekarama i restoranima.
„Od ranog detinjstva znam da je ta proizvodnja sira donosila neku korist, sve je počelo od novčane dobiti. Naravno, postoji i ljubav prema poslu, ja to ceo život radim. Ova porodica je kao vojska, radimo svaki dan od pola 4 ujutru pa do ponoći, maltene 365 dana u godini“, rekla je vredna Ljilja i istakla da je u ovom poslu najbitnija higijena i preciznost.
Domaćinstvo Milovanović u toku jednog dana proizvede oko 200 kilograma sira. Nemaju svoje krave već otkupljuju mleko od lokalnih malih mlekara i proizvođača.
„Nekoliko desetina kuća podržavamo, da bi opstali ljudi, dešava se da nas zovu svakodnevno i mole da otkupimo mleko. Mi to kupimo, pa nekada budemo i u problemu, pa prodamo sir jeftinije“, objasnila je Ljilja.
Ljiljana, iako je obezbedila svoju porodicu ovim poslom, kaže da bi se rado menjala sa nekom kancelarijskom službenicom. Ipak njen sin i ćerka ne razmišljaju tako, odlučili su kao što je i ona lani da ostanu u selu i nastave porodični biznis.
Sagovornica:
Ljiljana Milovanović, domaćica
Zbog niskih cena sirovih proizvoda sve je više onih koji se odlučuju za preradu proizvoda i tako više zarade.
Rodila je troje dece, a onda na porodičnom imanju sagradila mlekarsku radionicu za proizvodnju sira i kajmaka i za kratko vreme napravila poslovni bum
Na našim trpezama najčešće se koriste meki sirevi, i zato se ustalilo pogrešno verovanje da se u Srbiji ne proizvode i ne konzumiraju tvrdi zreli sirevi.
Dve sestre, ne samo da su uzele stvari u svoje ruke i uspešno preorijentisale porodični biznis, već su na putu da žičkom delikatesu vrate staru slavu.
Za proizvodnju jednog kilograma kajmaka potrebno je od 15 do 20 litara mleka visokog kvaliteta.