Paunovići – dobri domaćine i čuvari porodične tradicije!

Paunovići – dobri domaćine i čuvari porodične tradicije!

Porodica Paunović iz Velike Plane već generacijama se bavi poljoprivredom. Oni u svom kraju važe za uzorne domaćine, dobre stočare i veoma iskusne ratare. Zato smo sa njima razgovarali o tome da li se poljoprivreda isplati, kako su radovi u polju izgledali nekad, a kakvi su danas i zašto bi trebalo da se čuva porodična tradicija.

Uroš i Mladen, otac i sin iz Velike Plane, samo su dve od mnogih generacija porodice Paunović koje su se bavile poljoprivredom. Oni su nam objasnili kako danas izgleda njihov posao, čime se sve bave i zašto su odlučili da sačuvaju porodičnu tradiciju.

Poljoprivredom su se bavili još moji preci. Danas mi svaštarimo, pa se bavimo i stočarstvom i ratarstvom, a malo smo i uvećali posed. Trenutno obrađujemo oko 50 hektara zemlje i na njoj proizvodimo hranu za oko 40 grla krupne stoke koju gajimo. Ostane, naravno, i nešto za prodaju, pa se trudimo da od svega pomalo zaradimo. Čuvamo i svinje, kokoške, ovce i druge životinje, ali samo za sopstvene potrebe“, objašnjava Uroš Paunović.
 

Krave u štali - ©Agromedia 


Da li je to recept koji ste nasledili od predaka, da se jedino svaštarenjem u poljoprivedi može opstati?

To što kažete je apsolutno tačno. Jesam takvo razmišljanje nasledio od mojih predaka, ali se i danas nikad ne zna šta će se bolje prodavati, a šta lošije. Na nečemu izgubimo, na nečemu zaradimo i tako već godinama održavamo naše domaćinstvo“, dodaje on.
 

Da li je lakše bilo vašim precima da se bave poljoprivredom ili je lakše novim generacijama danas?

Logično je da su radovi u poljoprivredi neuporedivo lakši sa savremenom mehanizacijom i tehnikom, nego sa volovima i ručnim radom. Međutim, sa druge strane, danas mnogo i košta moderna poljoprivreda. Naravno, manji su bili i posedi nekada kada su volovi orali, sejali i obrađivali celokupna imanja. Ipak, i te generacije su opstajale i uspele da nama ostave u nasledstvo ovo što sada imamo“, zaključuje Uroš.
 

Tele - ©Agromedia  Mladene, pretpostavljam da nisi imao mnogo muke da izabereš zanimanje, pošto su se svi tvoji preci bavili poljoprivredom?

Istina je. Ostao sam na imanju da bih sačuvao porodičnu tradiciju. Uz to, verujem da je poljoprivreda danas jedno od najisplativijih zanimanja. Volim što sam sam svoj gazda i nisam razmišljao da se bilo gde drugde zaposlim. Naprotiv, radije bih da uvećam ovo imanje i dalje ga razvijam. Naravno, dobro bi nam došlo da nas država malo pomogne“, objašnjava Mladen Paunović, Urošev sin.
 


Svaštarenje u poljoprivredi jesam nasledio od mojih predaka, ali se i danas nikad ne zna šta će se bolje prodavati, a šta lošije.


Poljoprivreda je zaista rizičan posao i ne možete da utičete na cene vaših proizvoda. Zato svaka pomoć uvek mnogo znači.


Ne samo na cene proizvoda, već ne utičemo ni na vremenske prilike, koje u velikoj meri određuju kakva će biti naša proizvodnja. Ipak, trudimo se da nekako normalno živimo i izdržavamo porodicu“, rekao nam je Mladen.
 

Uroš i Mladen Paunović - ©Agromedia  

Porodicu je hvala Bogu oformio, pa moram da dodam da sam veoma ponosan na njega i njegovo troje dece. Inače, da se pohvalim, ja imam sedmoro unučadi, od ukupno troje dece“, dodaje Uroš.

Čestitam vam! Mogu samo još na kraju da poželim da kada sledeći put dođemo na vaše imanje upoznamo još jednu generaciju Paunovića koja će se baviti ovim poslom.

Sagovornici:
Uroš Paunović, poljoprivrednik iz Velike Plane
Mladen Paunović, poljoprivrednik iz Velike Plane

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica