Ako konkurišete za novac od IPARD programa – zaboravite na subvencije od države!

Ako konkurišete za novac od IPARD programa – zaboravite na subvencije od države!

Poljoprivrednici koji konkurišu za sredstva koja se dodeljuju iz IPARD programa gube pravo na subvencije iz budžeta Srbije, bez obzira na to da li su im evropska sredstva odobrena ili ne!

 evri

Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za sredstva iz IPARD programa trebalo bi da bude raspisan do polovine ove godine, a ona se mogu koristiti za primarnu proizvodnju mesa, mleka, voća i povrća, za njihovu preradu, za kupovinu mehanizacije i za seoski turizam.

Poljoprivrednici koji žele da konkurišu za sredstva iz IPARD programa trebalo bi da već pripremaju plan za investiciju i bave se prikupljanjem dokumentacije, što je uslov da im bude vraćeno 50 do 70 odsto sredstava koje su uložili, odnosno od pet hiljada do dva miliona evra po projektu.
 

Poljoprivrednici koji žele da konkurišu za sredstva iz IPARD programa trebalo bi da već pripremaju plan za investiciju i bave se prikupljanjem dokumentacije.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da postoji uvrežena zabluda da je novac iz IPARD programa namenjen samo velikim poljoprivrednim gazdinstvima i objašnjavaju da je presudno imati dobru ideju i svu neophodnu dokumentaciju.

Kako bi prikupili sve potrebne papire, poljoprivrednici mogu da anagažuju konsultanta ili agenciju, što ih može koštati između 300 i 3.000 evra, nezavisno od toga da li im je projekat odobren ili ne.

Iz resornog ministarstva najavljuju da će u lokalnim samoupravama među zaposlenima biti zadužena osoba koja će moći da pruži osnovne informacije o tome da li korisnik može da konkuriše, dok će u okviru poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi biti osposobljen jedan do dva savetodavca koji će poljoprivrednicima biti na raspolaganju u vezi sa izradom biznis plana i konkursne dokumentacije.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica