Svet poljoprivrede Prodavnica

Stanišić je selo koje ima šta da pokaže! ‒ Vredni ljudi, tradicija, multikulturalnost, istorija…

Treća epizoda letnjeg specijala „Priče sa sela“ vodi vas na novo putovanje. U ovoj epizodi putujemo u selo Stanišić.

U slučaju da ste odlučili da posetite ovo mesto, obratite pažnju na obe crkve koje se nalaze u selu – na pravoslavnu crkvu „Sv. oca Nikolaja“, izgrađenu 1806. godine, i na katoličku crkvu „Ime Marijino“, sagrađenu 1815, godine.

Iz istorije ovog sela posebno su se izdvojila dva pojedinca – oficir Dimitrije Konjović, upamćen kao prvi čovek na svetu koji je iz aviona potopio podmornicu, ali odmah nakon ovog podviga pohitao da spasi neprijateljsku posadu, u čemu je i uspeo.

Još jedna zanimljiva priča o Konjoviću je njegovo oglušenje o naredbu da bombarduje srpske trupe 1916. godine. Pošto je primetio civile spustio je bombu u vodu i ujedno spasao budućeg srpskog patrijarha Gavrila i Miroslavljevo jevanđelje.

Druga ličnost koja zavređuje pažnju je bački episkop Irinej Bulović, koji je u ovom mestu proveo svoje školske dane.

Poljoprivreda izbor i posle završenog fakulteta

Primer mladog i uspešnog poljoprivrednika o kojem su meštani želeli da se više čuje je Nikola Đapić. Ovaj mladić završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, a posle školovanja doneo je odluku da se vrati u rodni kraj i nastavi sa poslom na imanju.

Više o njegovoj proizvodnji možete videti na sledećem linku.

Pred kraj razgovora sa Đapićem poželeli smo da nam otkrije šta mu znači selo.

„Selo je manje mesto gde su ljudi više prisni nego u velikim gradovima. U selu je nezamislivo ne javiti se starijoj ženi koja prolazi ulicom, čak i da ne znaš ni kako se zove ili preziva, jer si tako učen od malena. U velikim sredinama je to nezamislivo“, kaže Đapić.

Stanišić obiluje odličnim trpezama

Selo je gostoljubivo, domaćini su spremni da otkriju recepte najsočnijih jela koja se ovde prave. Takvo jedno jelo pripremio nam je naš domaćin Neđo.

On nas je ugostio i otkrio kako se priprema peka na dalmatinski način. Neđo kaže da se za ovu majstoriju ne morate mnogo pomučiti da biste nabavili sastojke, potrebni su vam teleće meso, krompir, crni luk, dve kašike masti i malo vegete. Za dobro pečeno meso i pripremu obroka potrebno je oko 2 sata.

U Stanišiću su nas „nahranile“ i članice Udruženja žena „Udahni život“. O ovom Udruženju pročitajte više na sledećem linku, a u slučaju da ste uživali u hrani koju su iznele na sto, moguće ih je kontaktirati i posetiti.

 

Komentari