Sestre intelektualke uspešno vraćaju ugled žičkom kajmaku

Sestre intelektualke uspešno vraćaju ugled žičkom kajmaku

Ljupka Janić, diplomirana ekonomistkinja iz Žiče, sela nadomak Kraljeva, posle završenog fakulteta nije uzalud provodila vreme. U srećnom braku rodila je troje dece, a kad za nju nije bilo posla u struci odlučila je da se na porodičnom imanju, u sopstvenoj mlekarskoj radionici, odnosno “maloj fabrici”, kako šarmantna Žičanka voli da kaže, posveti proizvodnji sira i kajmaka. Pre godinu dana pridružila joj se i mlađa sestra Marta Mladenović.

Ilustracija: Kajmak © Agromedia

Za Ljupku Janić prijatelji i poznanici često kažu da ima zlatne ruke, nesvakidašnju ambicioznost i upornost. Za nju kažu i da bi trebalo da bude i uzor i opomena mnogim mladim ljudima koji samo u državnim preduzećima, ustanovama i službama vide svoju šansu za zaposlenjem, odnosno svoju egzisetnciju i budućnost. Iako mlada, stavila je porodicu na prvo mesto i u srećnom braku sa Momčilom Janićem, rodila je troje dece: Nataliju, Dušana i Pavla.

Bez obzira što je uspešno obavljala i neke druge poslove, Ljupka je, kako ističe, dušom i srcem osećala da će svoje radno mesto naći u poljoprivredi, pre svega stočarskoj proizvodnji. Ljubav i sklonost prema tom zanimanju i selu ponela je iz roditeljske kuće.

Rešila sam da uzmem stvari u svoje ruke i predložila suprugu da se okrenemo proizvodnji sira i kajmaka.

“Proizvodnjom mleka bavili su se i moji roditelji, a to me je zateklo i u domaćinstvu mog supruga, svekra i svekrve. U početku oni su se i više bavili tim poslom, dok sam ja bila okrenuta deci i njihovom odrastanju. Međutim, brzo sam uvidela da veliki trud i ulaganja u tu proizvodnju ne daju očekivane rezultate. Cena od 24 dinara po litru mleka, koja je bila dominantna u to vreme, nije bila rentabilna i najčešće je vodila u čist gubitak. Rešila sam da stvari uzmem u svoje ruke i preložila sam suprugu da se okrenemo proizvodnji sira i kajmaka, kazuje Ljupka.

Za kilogram kajmaka potrebno i do 30 litara mleka

Suprug Momčilo prihvatio je Ljupkin predlog i uz podršku svojih roditelja, Mire i Milana, početkom prošle godine sagrađen je mali pogon – mini fabrika za proizvodnju sira i kajmaka. Iz dana u dan proizvodnja je napredovala, posao se širio, rastao broj kupaca. Ljupkin poslovni potez pokazao se uspešnim.


“Ulaže se veliki rad,obaveze su sve veće ali ja sam prezadovoljna. Na kraljevačku pijacu, ali ni na druge, ne idemo – kupci iz Kraljeva i okoline nam dolaze kući i tu se vrši prodaja. Držimo se gesla i poruke da će se dobar glas daleko čuti, naravno ako održimo visok kvalitet naših proizvoda” zadovoljno ističe Ljupka.

Sestre vraćaju ugled žičkom kajmaku

Polovinom prošle godine Ljupki se pridružila i njena mlađa sestra Marta Mladenović, diplomirana inženjerka ekologije.

“Zvanje i znanje koje sam stekla na fakultetu puno mi znači u poslu koji uspešno vodi moja sestra s kojom se odlično slažem. Kvalitet i higijenska ispravnost proizvoda, zatim beprekorna higijena ne samo u pogonu, nego u celom lancu proizvodnje počev od staje pa do pakovanja, su standardi koji mora da se poštuju i u tome uspevamo”, kaže Marta.


Prerada mleka © Pixabay

Za rad u staju zadužen je Ljupkin suprug Momčilo. Trenutno imaju sedam rasnih muznih krava a planirajaju da uskoro uvećaju taj broj. Momčilo sa zadovoljstvom ističe da se i na njihovom primeru potvrdilo da žene nisu samo stub porodice, već da su ambicioznije i imaju bolji poslovni osećaj od muškaraca.


Bez prerade nema ni zarade

Janići već imaju problem kako da zadovolje sve brojnije kupce. Hteli ili ne,moraju da se posvete proširenju obima proizvodnje i asortimana svojih proizvoda, s tim što će sir i kajmak i dalje imati apsolutni prioritet. Ljupka i Marta veruju da će svojom proizvodnjom u kojoj je kvalitet na prvom mestu u bliskoj budućnosti ostvariti svoj poslovni cilj a to je vraćanje ugleda kraljevačkog kajmaka koji je tridesetih godina prošlog veka i na prostorima bivše Jugoslavije bio brendiran kao žički kajmak.

Sagovornici: Ljupka Janić, Marta Mladenović, Momčilo Janić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica