Reč ratara: Prva biljka koja nam je VRATILA optimizam je ULJANA REPICA

Reč ratara: Prva biljka koja nam je VRATILA optimizam je ULJANA REPICA

Prolećna setva je za poljoprivrednike još jedno veliko iskušenje sa kojim možda neki i neće moći da se izbore. Visoka cene inputa i pad cene ratarskih proizvoda ostavljaju malo prostora za zaradu. Naš sagovornik Jadran Anđelković iz Kovina iskusan je poljoprivrednik, pa smo iz tog razloga njega upitali kako on razmišlja pred početak setve. 

“Već je bilo godina kada su cene inputa bile visoke i tada smo pomislili da više nikada ni neće cene suncokreta i ostalih kultura neće biti niske. Sada na to moramo da dodamo i rat u Ukrajini”, zaključuje Jadran.

Opstanak sve teži

”Najviše se bojimo visokih cena semena, nafte, đubriva i još da onda odjednom “grune” neka roba na naše tržište. Zato očekujemo da naše Ministarstvo poljoprivrede zaštiti domaće proizvođače subvencijama.

Kod nas u Kovinu silosi su puni soje koja je stigla iz Ukrajine, što nam govori da ova kultura možda neće biti isplativa jer je u našoj zemlji ima ima previše. Zbog svega toga mi moramo da imamo robe u našim skladištima kako bismo mogli jednu godinu da preguramo ako desi da poslujemo sa gubitcima.”

Setvena struktura

”Kada razmišljam o strukturi setve, onda mnogo analiziram i razmišljam”, kaže Jadran.

”Prošle godine mnogo parcela bilo je pod sojom koju je zbog suše napala je grinja i pa je retrovegetirala, bila je i sa visokom vlagom čak do 27% . Tako da  je i rod i kvalitet bio loš.

Iz tog razloga mnoge moje komšije ove godine odlučile su da seju kukuruz, što će sigurno dovesti do toga da veći broj hektara bude pod kukuruzom.

Suncokret je prošle godine dobro rodio i njega ćemo ga sigurno opet sejati.  Biljka koja nam je vratila optimizam je uljana repica, sa cenom od 93 dinara.


Sve ovo može da dovede da se većina odluči za istu biljnu vrstu, pa da napravimo hiperprodukciju i onda sami radimo protiv sebe. 

Ono što će ove godine biti novina je da uvodemo sisteme za navodnjavanje jer su nam leta sve sušnija.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica