Ovo je pravi recept za uspeh: Žena brine o finasijama, a muž radi u polju

Ovo je pravi recept za uspeh: Žena brine o finasijama, a muž radi u polju

Uloga žena u poljoprivrednoj proizvodnji izuzetno je velika, ali se o toj temi premalo govori u medijima. Ipak, ono što mnogi ne znaju, a što naša priča dokazuje, jeste da je pravi recept za uspeh jednog poljoprivrednog gazdinstva kada žena raspolaže finasijama, a muškarac radi u polju.

Udala sam se posle srednje škole. Pošto se muž još u to vreme bavio poljoprivredom, odlučili smo da se cela porodica bavi tim poslom. Ja mu maksimalno pomažem, a sada nam je već i sin veliki, ima 18 godina, pa ni njegov doprinos porodičnom imanju nije zanemarljiv.”

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu

Kako ste podelili poslove?

Ja više radim ekonomske i administrativne poslove, a sin i suprug rade ove glavne, u polju. Suprug je u sistemu PDV-a, a ja imam registrovano gazdinstvo, pa je svake godine sve više posla i oko papirologije, obnove registracije, spremanja dokumentacije za subvencije, izlazaka na licitacije, fakturisanja robe…”

Blagica Stojkov, poljoprivrednica iz Crepaje - ©Agromedia 


Da li vodite računa i o strukturi setve? Gde će se šta sejati i slično?

Da, već godinama vodim i tu knjigu, tako da za mnogo godina unazad znamo šta nam je gde bilo posejano i koje kulture na određenim parcelama treba da se seju u tekućoj godini. Na taj način vodimo računa i o troškovima.”


Da li ima i drugih žena u Crepaji koje rade slične poslove kao i Vi?

Ima žena koje rade, ali se one retko mogu videti u ataru. Ja sam jedna od dve žene koje se mogu videti u poljima u ovom kraju.”


Uvek znam kada se koja kultura seje, kada se primenjuju razne agrotehničke mere… Čak često i kritikujem sina i supruga kada mislim da nešto nije dobro urađeno. Volim da njiva lepo izgleda.


Pored toga, da li se razumete i u cikluse, znate kada se šta seje?


Naravno, naravno. Uvek znam kada se koja kultura seje, kada se primenjuju razne agrotehničke mere… Čak često i kritikujem sina i supruga kada mislim da nešto nije dobro urađeno. Uvek volim da njiva lepo izgleda. Naravno to je važno i kada dođe vreme za zakup zemlje.”

Traktor - ©Agromedia 


Da li Vašu robu prodajete na tržištu?

Uglavnom prodajemo na tržištu, a ostavljamo i na lageru šta možemo. Uvek prodajemo u momentu kada nam je potrebna ili kupovina mehanizacije ili zemljišta. Naravno muškarci uvek imaju posebne želje kada je reč o mehanizaciji, ali na kraju se ipak dogovaramo oko svega i zajedno odlučujemo.”

Sagovornica:
Blagica Stojkov, poljoprivrednica iz Crepaje 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica