Od njive do lokomotive: Majstor za dizel motore i pšenicu

Dragutin Jevtić iz Badovinaca, poznat je u Srbiji kao najbolji majstor za Boš pumpe i dizel motore, i jedan od retkih majstora koji se time bave. A, ono što je neobično kod njega je da se pored ovog posla, u kome je vrhunski majstor, bavi i poljoprivrednom proizvodnjom, i tu postiže jednako dobre rezultate.

Bavimo se popravkom i remontom sistema ubrizgavanja u dizel motorima i remontom dizel motora“, kaže majstor Dragutin. Interesantno je da Dragutin ne popravlja samo poljoprivrednu mehanizaciju, već sve što dizel motor ima u sebi, pa čak popravlja i lokomotive.

Na pitanje kako je odlučio time da se bavi i da se specijalizuje baš za ovu granu saznali smo da je Dragutin, zapravo, druga generacija koja se bavi ovim poslom. „Ja sam druga generacija. Moj otac se bavio time 40 godina, radio je u tadašnje vreme u društvenom sektoru u 7. julu u Šapcu, i tamo je dočekao penziju, a ja sam već 15 godina privatnik“, kaže Dragutin. On je odrastao uz oca i, kako sam kaže, sva znanja i iskustva je dobio i naučio od oca.

Na pitanje koliko vremena i truda zahteva taj posao, s obzirom da se tehnologija menja iz dana u dan i da mora da bude u toku sa svim mogućnostima koja tehnologija pruža, Dragutin nam je rekao da je kroz odrastanje uz majstora razvijao i želju da nastavi taj posao, te da se usavršavao kroz seminare i kurseve. „Pratim novu tehnologiju, bavimo se sistem ubrizgavanja, popravkom sistema ubrizgavanja, kupujemo novu opremu i usavršavamo se koliko je to moguće“, kaže Dragutin.

Majstor i poljoprivrednik - iz radionice u njivu - © Agromedia

Pored svog majstorskog posla Dragutin stiže da se bavi poljoprivredom, ratarstvom i stočarstvom. „Što se tiče radionice, radim u kontinuitetu što se kaže. Subote nema, vikenda nema, odmora nema. A što se tiče poljoprivredne proizvodnje – tu je moja gospođa i moja deca, porodica, i oni su non-stop uz mene i oni mi pomažu, odnosno oni su nosioci stočarstva, a ja sam ratarstva i radionice“, objašnjava naš sagovornik.

Iako je spoj ove dve delatnosti retka pojava, ipak je moguće da se radi istovremeno i da se postižu dobri rezultati i u jednoj i u drugoj oblasti. „Kako da ne, sve se može kad se hoće“, kaže samouvereno Dragutin.

Dragutin u svojoj radionici ima jednu od retkih mašina u Srbiji. Pitali smo ga čemu ona služi. „To je mašina engleskog proizvođača „Hartridge“, a služi za ispitivanje komora dizni generacije euro 3, 4, 5 i 6. Na njoj se radi test solidnih injektora, ispitivanje i kodiranje. Recimo, Boš varijanta, Delfi varijanta, Simens varijanta, itd.“, navodi naš sagovornik.

Majstor i poljoprivrednik - iz radionice u njivu - © Agromedia

Koliko je Dragutin posvećen svom poslu to potvrđuje i radionica koja je puna raznih uređaja. Prema njegovim rečima, svoju radionicu je opremio od Bošovog KPS uređaja, koji radi dijagnostiku i ispitivanje sistema ubrizgavanja do Delfijevog uređaja, koji služi za ispitivanje komore i pumpe i injektora.

Sve su to pomoćna sredstva koja ovom vrhunskom majstoru omogućavaju da na licu mesta što tačnije dođe do razloga kvara i da u kratkom vremenskom roku dođe do rešenja.

Svi ovi tehnički uređaji predstavljaju i poverenje koje ove kompanije ukazuju Dragutinu, jer svi ti uređaji za dijagnostiku ne mogu da se dobiju tako lako i ne koštaju malo. „Naravno, to i finansijski košta i treba znati i usavršavati se da bi mogao time da se baviš i to da koristiš“, potvrđuje nam Dragutin.

Sagovornik: Dragutin Jevtić, Badovinci

Komentari