Miholjski susreti u selu Popučke – lomila se koplja za HARAMBAŠU!

Miholjski susreti u selu Popučke – lomila se koplja za HARAMBAŠU!

U kolubarskom okrugu, u selu Popučke, prošle nedelje održana je tradicionalna manifestacija Miholjski susreti sela. Ovo selo samo je jedno od čak 1775 sela širom Srbije u kojima će se ova manifestacija organizovati iz vikenda u vikend.

Ovom prilikom, učesnicima i gostima obratio se gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da važnost sela poslednjih godina ne ostaje na pukim pričama, već se ističe kroz dela.

,,Selo i poljoprivreda su pokazali da su stub opstanka našeg kraja, ali i čitave Srbije”, istakao je Gojković. Gradonačelnik je naveo da grad Valjevo poslednjih godina dosta ulaže u poboljšanje uslova života na selu, kao i kroz direktne subvencije za poljoprivrednike. ,,Popučke i ovaj kraj su najbolji pokazatelj kako zajedničkim radom unapređujemo valjevska sela”, dodao je Gojković.

Po lepom i sunčanom danu, na ovoj manifestaciji okupilo se oko 4000 ljudi iz svih 78 valjevskih sela. Uživalo se u raznim takmičenjima, sportskim turnirima, gastro festu, a najmlađi su posebno uživali u nastupu folklornih ansambala, horova, pevača, ali i maskenbalu.

Miholjski susreti sela

Posebnu pažnju, kao i prošle godine, izazvalo je odmeravanje snaga tokom izbora za seoskog harambašu. Pobednik je morao da pobedi u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, obaranju ruku i nadvlačenju. Prošlogodišnji harambaša, Goran Božović, ponosno je nosio ovu titulu godinu dana.

Ovu manifestaciju, već četvrtu godinu zaredom, podržava Ministarstvo za brigu o selu, a predsednik komisije je naš čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović. ,,Dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka”, citirao je našeg pesnika ministar Milan Krkobabić obraćajući se okupljenima, naglašavajući značaj srpskog seljaka.

Inače, ove ove godine, Miholjski susreti sela održaće se u 113 jedinica lokalne samouprave i u čak 1775 sela, pa ova manifestacija ima ogroman potencijal da postane ozbiljna turistička atrakcija cele Srbije.


Očekuje se oko 250.000 učesnika i posetilaca. Manifestacija će trajati do 1. novembra, a već sledećeg vikenda održaće se u opštini Vlasotince, Ada, Babušnica, Vršav i Doljevac, a poslednju nedelju juna u Boljevcu.

Ne propustite priliku da posetite ovu manifestaciju i zabavite se sjajnim programom koji svaka opština priprema u svojim selima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica