Deda Jonel prati sve trendove u poljoprivredi

Deda Jonel prati sve trendove u poljoprivredi

Poljoprivredu mnogi smatraju tradicionalnom granom privrede u kojoj nema previše inovacija. Međutim, da bi uspeli u svom poslu i opstali na tržištu, kao što je to nakon 50 godina uradio i Jonel Preda iz Ritiševa, proizvođači moraju da se okrenu modernizaciji i savremnim tehologija. Pitali smo Jonela šta se to promenilo na njegovom imanju.

 

„Šta mogu da kažem? Ono što je bilo – prošlo je, ne ponovilo se. Ovo što je sada, to je već druga pesma. Što bi se reklo, sada može i moja baba prema ovoj tehnologiji da radi. Međutim, pre je bilo drugačije; da ti bereš ručno, da oreš sa konjima… Kažu, ne treba veća kletva nego seljaka da prokuneš da ga Bog vrati na konje. Ne dao Bog da se to ponovi jer to je strašno. Sada smo gospoda. Ovo vršenje u zrnu – to je gospodski posao”, kaže Jonel.

Prema njegovim rečima, berba sa jednorednim beračem i ručna berba sa istovaranjem ne mogu da se porede.

Osim što je sam svoj gazda, savremeni poljoprivrednik mora da bude i majstor za svoju mehanizaciju, bar nam je to tako Jonel objasnio.

„Sada seljak, nije samo seljak, već mora da bude i majstor za svoju mehanizaciju. Što kažu: majstor za mehanizaciju, doktor za njive”, kaže Jonel.

Kako sam navodi, danas seljak mora da bude oprezan i da je stručnjak u svojoj struci.

A kada bi se odlučivao da li da ulaže u kupovinu nove savremene mehanizacije ili u podizanje skladišnog prostora Jonel ne prepušta ništa slučaju.

„I jedno i drugo. Kad porasteš sa površinom, moraju da porastu i mašine. Kad porastu površina i mašine – mora i skladište. Tako da, jedno vuče drugo”, navodi Jonel.


Ako su veći kombajni, veće su i priključne mašine, a za njih su potrebne šupe, kaže Jonel. Ali, tu se pojavljuje problem. „’ajde ti, zidaj sad šupe sa ovim uslovima, kada ti on uzima kukuruz za 12.5-14 dinara – sve to ima svoje.”

A za kraj Jonel je sa nama podelio jednu mudrost, koje bi, kako se nama čini trebalo da se pridržavaju svi poljoprivrednici:

„Ne može danas seljak da bude glup. Danas mora da je seljak školovan, pismen. Seljak mora da bude kao jedan farmaceut, kao jedan doktor. Kada pogledaju biljke na njivi, bilo da je soja ili repica, kukuruz, žito… oni moraju da znaju šta tu fali i to je tačka. Cikade ne opraštaju!”, savetuje Jonel.


Ne praštaju cikade, ali ni tržište. Zato proizvođači danas moraju da budu oprezni i da prate savremene zahteve potrošača kako bi im se proizvodnja na kraju isplatila.

Sagovornik: Jonel Preda, poljoprivrednik iz Ritiševa


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica