Vožnjom badnjaka pozivaju meštane sela na tradicionalno paljenje

Vožnjom badnjaka pozivaju meštane sela na tradicionalno paljenje

Badnji dan je, sprema se tradicionalna posna trpeza za večernji obed, domaćini su badnjake i slamu još izjutra spremili i polako počinju pripreme za običaje koji slede kad stigne veče. Najčešće se počinje odlaskom na liturgiju i paljenjem badnjaka u porti hrama, međutim, u nekim selima južnobačkog okruga narodni običaj je da se badnjak pre paljenja kolonom vozila pronosi kroz selo pozivajući stanovništvo u crkvu.

Običaji na Badnji dan - © Zorica Šuvakov / Agromedia

U Bačkom Dobrom Polju paljenje badnjaka u crkvi zakazano je za 17 časova, a do tada badnjak treba da obiđe svaku ulicu u selu. Kolona vozila, predvođena traktorom na koji je zakačen badnjak, trebalo bi da se formira i krene u 15 časova kako bi imala dovoljno vremena da obiđe celo selo i vrati se ispred crkve pre najavljenog termina.

U prazničnom raspoloženju, nešto pre 15 časova, osveštan badnjak uzet je iz crkve i zakačen je za prednju stranu traktora a slama je položena u prikolici traktora. Prvo i najvažnije vozilo je spremno. Lagano pristižu automobili i traktori koji su uglavnom okićeni grančicom suvog hrasta ili zastavom koja vijori iz vozila. Nakon nekog vremena, uz zvuk sirena, kolona kreće u obilazak sela.

U susret praznicima: Pravoslavni običaji za Badnji dan i Božić

Početak vožnje obeležen je uzbuđenjem mališana koji se nalaze u većini automobila, a ima i onih malo starijih koji se nalaze i u traktorskim prikolicama. I jedni i drugi mašu i pevaju dok se kolona polako kreće ulicama sela. Meštani koji su u svojim domovima počinju da izlaze na put kako bi pozdravili ili darivali kolonu. U prvih nekoliko ulica takvih je malo, međutim, nakon nekog vremena ulice su sve više ispunjene meštanima.

Obilazak ulica - © Zorica Šuvakov / Agromedia

Deo ovog narodnog običaja je i darivanje badnjaka i učesnika u vožnji. Tako posmatrači kolone koja prati traktor sa badnjakom učesnike u ovom događaju darivaju voćem i slatkišima ili, kao i badnjak, posipaju pšenicom. Dok je vožnja u toku, oni koji su pripremili darove prilaze ponekim vozilima i ubacuju slatkiše kao zahvalnost za najavu Božića. Badnjak se tradicionalno posipa pšenicom kako bi godina bila rodna i blagodatna.

Dok narod polako izlazi iz svojih kuća i pozdravlja badnjak i sve iza njega, na putu kuda se kolona kreće ostaje vidljiv trag, slama. Kao što postoji običaj da se za Badnje veče u domove unosi slama, jer se veruje da je Isus Hrist rođen na slami, tako se u toku vožnje badnjaka kroz selo slama posipa putem kako bi njome celo selo bilo prikriveno i na taj način predstavljalo zajedništvo i celinu.

Kolona, sada duga i nekoliko kilometara, gotovo da blokira saobraćaj u Bačkom Dobrom Polju. Vozila koja nisu deo ove kolone i imaju za cilj samo prolaz kroz selo ili neke od ulica, zaustavljena su na mestu na kojem sretnu kolonu. Bez tenzija i u prazničnom raspoloženju, propuštaju se svi oni koji prate badnjak da ga polako i sigurno slede, a prolaznici strpljivo čekaju slobodan drum.

Pozivanje meštana na tradicionalno paljenje badnjaka - © Zorica Šuvakov / Agromedia

Nakon više od sat vremena sve ulice su obiđene i sve stanovništvo je obavešteno da uskoro počinje paljenje badnjaka u seoskoj crkvi. Traktor koji je vozio badnjak, stiže pred crkvu i meštanin koji je njime predvodio kolonu vraća ga na pripremljenu gomilu drva koje će sveštenik nešto kasnije upaliti. Za njim stižu i ostali učesnici ove povorke koja je narod pozivala na tradicionalno paljenje badnjaka, i svi oni koji su obavešteni i voljni da praznik počnu da slave ovim okupljanjem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica