Moba na livadama manastira Studenica

Moba na livadama manastira Studenica

Običaj sazivanja mobe danas je gotovo izgubljen i zaboravljen iako je nekada bio važan sastavni deo života srpske seoske zajenice. Ovaj jedinstven srpski običaj označavao je okupljenje ljudi, pre svega, radnika i onih koji radnike opslužuju radi obavljanja korisnog i značajnog zajedničkog posla. Bez organizovanja mobe nisu se mogli obaviti žetva, zatim kosidba, orezivanje vinograda, branje kukuruza, kao i teški poslovi prevlačenja tereta i zidanje kuće.

 Običaji mobe kod manastira Studenica - © Milanko Danilović/Agromedia

Danas se moba, kao organizacija zajedničkog rada ali i jedna vrsta škole morala, zadržala samo u Studenici i to u svom izvornom obliku kada je bila najvažnija društvena institucija na selu. U jednom danu, sa površine od 10 hektara, sa livada Poljene i na Luci, prikupljeno je par hiljada bala sena, što će biti dovoljno za ishranu manastirskih ovaca tokom zimskog perioda.

Običaji mobe kod manastira Studenica - © Milanko Danilović/Agromedia

Bratija manastira Studenice, pored meštana koji se godinama rado odazivaju u ovakvim prilikama, imala je veliku pomoć i od prijatelja iz Aleksandrovca na čelu sa Nebojšom Kneževićem. Inače, ova grupa dobrih i vrednih ljudi nesebično pomaže i u Hilandaru na poslovima oko vinograda i manastira.

Bratstvo manastira Studenice se zahvalilo svima koji su učestvovali u ovom poslu, u nadi da se, ako Bog da, i dogodine sastanu na istom mestu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica