U Mionici, ali u susednoj opštini Ljig se održavaju Miholjski susreti sela, a za sve vas koji iz nekog razloga niste mogli da posetite ovu manifestaciju, evo kako je nama i gostima bilo.
Miholjski susreti sela u Mionici
Ovo je 3. susret po redu, već 3. godinu zaredom okupljamo meštane svih okolnih sela da se druže, da se takmiče u nekim starim sportskim igrama koje inače nemaju prilike da praktikuju uvek redovno viđaju.








Koliko je važno što smo pokrenuli, koliko je važno što se to dešava na teritoriji čitave Republike Srbije, jer onda već sada svi prepoznaju to kao brend “Miholjski susreti sela” . To je nešto što je poznato širom Srbije i zaista bez te podrške ne bi narodu je teško da se sam nekako organizuje da se sam pokrene. Vrlo je važno i zaista sve pohvale za Ministarstvo koje je prepoznalo potrebu za druženjem. Ulažemo mi na razne načine, oni podržavaju selo kroz razne projekte, donirali su nam i autobus za đake i tako već imamo zaista dobru saradnju, ali ovo je nešto što je ovako blisko čoveku – da se obraduje, da oseti ponos, toplinu. Miholjski susreti sela-mesto za druženje i deljenje takmičarskog duha

JOŠ...
Pitali smo posetioce kakve su to medalje i u kojim sportovima su se takmičili. Pevanje, šah, pečenje, a tu su i knjige za decu i za odrasle. Najviše se traže bajke zato što su mnogobrojne priče koje su jako zanimljive.
Miholjski susreti sela u Ljigu
Pre svega, dobrodošli u Ljig, mesto ljubaznih, iskrenih i gostoljubivih domaćina. Na Rajcu Suvoboru koji je poznat po 1300 kaplara, ali po manifestaciji Kosidba na Rajcu, a od pre 3 godine i po manifestacija Miholjski susreti sela, meštani kažu da veliku zahvalnost duguju Ministarstvu za brigu o selu koje je prepoznalo ovu manifestaciju, stare zanate, stare običaje i opštinu Ljig, naravno, i koji su uvrstili da se ovako nešto dešava upravo na padinama Rajca.

Repaš rebra slanina, kobasica, receptura je takva da ne pričamo baš sve i tako gulaš isto ima li tajne možda u podešavanju vatre pa nema nema tih vatra i hvata i koliko dugo je potrebno vremena za gulaš potrebno je mogao biti oduzeti 5 sati.
Pasulj se kuva 3-4 sata, a onda kad se dobro najedete, onda imate i snage, a kuvaju se i kačamak i sataraš.
Bitno je da neko pobedi, nije bitno, važno je učestvovati, ovo je manifestacija koja ovako ispunjava srca svih, uživa se u društvu, priroda je tu, lepota, nije bitno pobediti, važno je učestvovati, družiti se.
Bez ikakve sumnje je sela Srbije su danas, a to su bila juče i ostaće – najvitalniji deo Srbije.




Komentari