Mala Gospojina – vekovna tradicija i običaj u Studenici

Mala Gospojina – vekovna tradicija i običaj u Studenici

Na Malu Gospojinu, koja se ubraja u jedan od najvećih crkvenih praznika, slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Deva Marija. Tim povodom u svim našim hramovima služena je liturgija, a u mnogim mestima održani su sabori i druge svečanosti i proslave.

Mala Gospojina u Studenici - © Goran Mihailovic/ Agromedia

Po vekovnoj tradiciji na Malu Gospojinu u Manastiru Studenici okuplja se na hiljade gostiju iz mnogih mesta u Srbiji kako bi prisustvovali po mnogo čemu, naročito uzvišenosti i lepoti, jedinstvenom obeležavanju jednog od 36 velikih crkvenih praznika.Tako je bilo i ove godine. Od ranog jutra u manastirsku portu pristizali su žitelji iz okolnih studeničkih sela sve do Ivanjice, zatim Kraljeva, Raške, Čačka, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Prostrana Bogorodična crkva bila je premala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju prazničnoj litirgiji, koju je služio arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenice, sa bratstvom i nekoliko sveštenika Žičke eparhije.

Poseban značaj Studenice u obeležavanju praznika

Dva su osnovna razloga što obeležavanje Male Gospojine u Studenici ima poseban značaj; prvo,u ovom manastiru je osnivač loze Nemanjića Stefan Nemanja Bogorodici posvetio crkvu koju narod naziva majkom svih crkava u Srbiji i drugi, najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima Joakimu i Ani crkvu u kompleksu studeničkog manastira.

Mala Gospojina u Studenici - © Goran Mihailovic/ Agromedia

Brojni običaji posvećeni velikom prazniku

Praznik koji je posvećen rođenju Presvete Bogorodice Marije slavi se uz brojne živopisne običaje, a posebno mu se raduju žene, jer je veliki broj običaja vezan za rađanje dece. Nekada je Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa jesenjim oranjem i setvom. Verovanja su da će, ako je na praznik lepo vreme kao ove godine, jesen biti vedra a zima suva. Za Malu Gospojinu se kaže da je veseo praznik jer su ranije jesenje svadbe obično počinjale od ovog datuma, posebno jer se verovalo da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima blagodat. U mnogim krajevima zadržao se i običaj da se na dan rodjenja Bogorodice Marije krštavaju deca jer, po verovanju, primanje svete tajne krštenja novokrštenima donosi zdravlje i sreću.

Novak Đoković u Studenici na krštenju brata i sestre

Na dan rođenja Presvete Bogorodice Marije u manastiru Studenici svetu tajnu krštenja primili su Vladimir i Ana Stanka, sin i ćerka Gorana i Mirjane Đoković. Dvoipogodišnje blizance krstio je arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenice uz sasluženje oca Vitalija, oca Aleksandra i đakona Paladija. Krštenju su prisustvovali srećni roditelji, zatim najbolji teniser i sportista sveta Novak Đoković, Vladimirov i Ana Stankin brat od strica, kao i veliki broj manastirskih posetilaca.

Novak Djokovic u Studenici - © Goran Mihailovic/ Agromedia

Foto: Goran Mihailovic 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica