Kako se u Ruskom Krsturu proslavljaju novogodišnji praznici

Kako se u Ruskom Krsturu proslavljaju novogodišnji praznici

U Ruskom Krsturu, nedaleko od Kule, vlada vesela novogodišnja atmosfera. Ulice su lepo okićene, a domaćini nasmejani i praznično raspoloženi. Zato smo ih upitali kako oni proslavljaju Novu godinu i da li kite jelku. Pogledajte šta smo saznali.

Prošle nedelje bili smo u Ruskom Krsturu, mestu koje se nalazi nedaleko od Kule. Tamo smo upoznali nekoliko proizvođača iz različitih grana poljoprivrede, pa smo iskoristili priliku da ih upitamo kako se u njihovom kraju proslavljaju novogodišnji i božićni praznici, i da li kite jelke. Pogledajte šta su nam odgovorili.

Dušica Oros, iz Udruženja proizvođača paprike Ruski Krstur, kroz osmeh nam je ispričala: „Kite se jelke, ali i dvorišta. Okićen je i naš centar raznobojnim lampicama. Ja kitim veštačku jelku. Inače, uglavnom novogodišnje praznike provodimo u krugu porodice, a za novogodišnju noć imamo organizovan doček u centru, pa svi idemo tamo.

Novogodišnji ukrasi – ©Agromedia  

Slobodan Blagojević, cvećar iz Ruskog Krstura, rekao nam je: „Mi smo ovde katolici, uglavnom smo svi Rusini. Kod nas se obavezno kite jelke, a deca idu da pevaju kod rodbine i prijatelja. Bude zaista lepa božićna atmosfera, naročito ako ima snega, a sve kuće u selu su okićene.

Vladimir Malacko, vlasnik poljoprivredne apoteke u Ruskom Krsturu, ispričao nam je: „Mi slavimo ovde prvo Božić, a onda dođe i Nova godina. Omladina ide tamo gde se njima dopada, mi uglavnom ostajemo kod kuće ili idemo kod prijatelja. Deca za Novu godinu pevaju božićne pesme i dobijaju poklone, a za Svetog Nikolu su ih već dobili. Jelku obavezno kitimo i ona se ne raskićuje od našeg Božića do pravoslavnog.

Sagovornici:
Dušica Oros, iz Udruženja proizvođača paprike Ruski Krstur
Slobodan Blagojević, cvećar iz Ruskog Krstura
Vladimir Malacko, vlasnik poljoprivredne apoteke u Ruskom Krsturu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica