Podrška mladima u agrobiznisu iz Raškog i Zlatiborskog okruga!

Podrška mladima u agrobiznisu iz Raškog i Zlatiborskog okruga!

Program podrške pod nazivom „DAFF agrobiznis start up za mlade”, u organizaciji Udruženja Fenomena i Regionalne razvojne agencije Zlatibor, namenjen je mladima koji žive u Raškom i Zlatiborskom okrugu. Trajaće 12 dana i održaće se tokom meseca maja, juna i jula. O detaljima edukacije za poljoprivredni portal Agromedia govori koordinatorka projekta Marija Petronijević.
 

 mladi u poljoprivredi - foto: Mirko Vlček

O ciljevima projekta naša sagovornica Marija Petronijević kaže: „’DAFF agrobiznis start up za mlade’ projekat ima dva cilja: podsticanje preduzetništva za agrobiznis među mladima i preduzetničko učenje mladih koji se susreću sa dodatnim barijerama u zapošljavanju (na primer: mlade žene, mladi bez kvalifikacija, mladi iz romske populacije, mladi sa invaliditetom, mladi bez roditeljskog staranja, i drugi).”

 

Program obuke namenjene mladim poljoprivrednicima

Obuka je zasnovana na interakciji sa uspešnim proizvođačima: „Program traje 10-12 dana, odvija se jednom nedeljno i biće završen do kraja jula 2016. Zasniva se na učenju od iskusnih poljoprivrednika/ca odnosno agropreduzetnika/ca. Uči se najviše kroz praktičan rad, razmenu iskustava, praktične vežbe, i podrazumeva sticanje veština važnih generalno za preduzetništvo i posao, koje su danas neophodne i savremenom poljoprivredniku, odnosno poljoprivrednici.”
 

Uči se najviše kroz praktičan rad, razmenu iskustava, praktične vežbe, i podrazumeva sticanje veština važnih za preduzetništvo i posao.

Neke od tema su: integralni i održivi razvoj, preduzetništvo i osobine preduzetnika/ca, izrada biznis plana i prezentacija poslovne ideje, zatim motivacija, donošenje odluka, komunikacija, pregovaranje, kao i saradnja kroz tematske mreže (Slow food, WWOOF, Serbia Organica i dr.), brendiranje, standardi rada, slobodni uzgoj, itd.

 


Prednost data teže zapošljivim kategorijama

Prijava učesnika je završena. Naša sagovornica objašnjava da projekat daje prednost mladima koji pripadaju teže zapošljivim kategorijama: „Među prijavljenima ima dosta mladih bez roditeljskog staranja, mladih pripadnika/ca manjinskih zajednica, kao i podjednak broj devojaka i mladića (devojke takođe spadaju u mlade osobe koje se suočavaju sa dodatnim barijerama pri zapošljavanju). Među prijavljenim ima i osoba za zdravstvenim hendikepom, kao i mladih osoba do 30 godina koje su bez školskih kvalifikacija.”

Grafikon zainteresovanosti učesnika projekta za vrstu proizvodnje - @ agromedia

Marija ističe da je broj prijavljenih devojaka i mladića skoro izjednačen, a ’91. i ’99. godište su bili najaktivniji. Više od 50% je mladih iz grada koji žele da pokrenu posao u selu, oko 30% je prijavljenih mladih koji žive u selu, ostali su iz prigradskih naselja.


Interesantni su i pokazatelji da je polovina prijavljenih za DAFF agrobiznis obuku zainteresovana za uzgoj voća. Četvrtina za seoski turizam. Uzgoj i prerada povrća su mladima takođe vrlo zanimljive delatnosti, kao i pčelarstvo. Međutim, znatan je broj mladih koji još nemaju konkretnu poslovnu ideju i očekuju da ih obuka inspiriše i informiše.

 


Podrška za najbolju biznis ideju

Od svih polaznika/ca koji prođu obuku i uspešno je završe uz kompletiran biznis plan, projektom je moguće podržati samo jedan start-up sa DAFF investicijom između 1000-5000 dolara (nisu u pitanju bespovratna sredstva, već investicija u vidu opreme ili drugih potrebnih sredstava za posao, iz DAFF fonda koja će biti vraćena u fond kada posao počne da zarađuje)“, objašnjava koordinatorka ovog projekta.
 

Od svih polaznika/ca koji prođu obuku i uspešno je završe uz kompletiran biznis plan, projektom je moguće podržati samo jedan start-up sa DAFF investicijom između 1.000 i 5.000 dolara.

Kriterijume za izbor najboljeg biznis plana odrediće komisija koja će biti formirana tokom projekta. Prema rečima naše sagovornice, kao neki od kriterijuma će najverovatnije biti kvalitet samog plana i razumevanje polaznika/ce obuke svih rizika povezanih sa investicijom i poslom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica