Nova zadruga u Nišu proizvodi lekovito bilje

Nova zadruga u Nišu proizvodi lekovito bilje

Na Miholjdanskom saboru zadrugarstva, nedavno održanom u Nišu, predstavila se i tek godinu dana stara zadruga Hanovi Niška banja. Bogi Petrović je predsednik zadruge čija je osnovna delatnost prerada lekovitog bilja.

Zadruga Hanovi Niška banja broji dvanaest zadrugara, dvadesetak operanata i dvadesetak berača lekovitog bilja (žalfije, belog sleza, nevenka, bosiljka, ruzmarina) koje proizvode.

“Proširićemo svoju proizvodnju, planiramo da zasadimo lekovito bilje na dvadesetak hektara. Trenutno sa svojim operantima imamo pedesetak hektara pod voćem. Prodajemo sušeno bilje i nešto malo svežeg. Težimo tome da preradimo to voće, da ne prodajemo sirovinu, jer će zadruga jako teško opstati ako bude prodavala samo sirovinu”, objasnio je Bogi Petrović iz ove zadruge.

Nije problem proizvesti, priroda je blagorodna, ali kaže da tržište često predstavlja teren koji uslovljava svoje igrače.

“Sa prodajom nemamo problema, ali su cene i dalje veoma niske. Uslovljavaju nas količinom, novi smo na tržištu. Kada bismo imali svoj, gotov proizvod od tog lekovitog bilja, mnogo bismo bolje bili plasirani na tržištu. Postoji mogućnost izvoza žalfije na druga tržišta, ali trenutno ne proizvodimo dovoljne količine za to. Konkurisali smo u Ministarstvu za ruralni razvoj, jer prošle godine nismo uspeli da dobijemo sredstva, pa se nadamo da će ove godine situacija biti drugačija”, zaključuje Bogi Petrović.

Iako sarađuju sa zadrugama koje se takođe bave uzgojem i proizvodnjom lekovitog bilja iz Gadžinog hana, Svrljiga i Žitkovice, na saboru su i zbog ostvarivanja kontakata sa drugim proizvođačima i mogućnosti za ostvarivanje novih saradnji.

Sagovornik:

Bogi Petrović, zadruga Hanovi Niška banja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica