Majke koje se bave poljoprivredom na selu imaće ista prava kao i zaposlene

Majke koje se bave poljoprivredom na selu imaće ista prava kao i zaposlene

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom trebalo bi da izjednači prava majki koje žive na selu i rade u poljoprivredi, a koje do sada nisu imale nadoknadu za vreme porodiljskog bolovanja i druga prava koja imaju zaposlene majke u Srbiji, sa zaposlenim majkama.

Veća prava za majke koje žive na selu - © Pixabay

Prema rečima ministarke zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, svaka osiguranica, ona koja je u poljoprivrednom domaćinstvu, a najmanje je dve godine pre porođaja imala zdravstveno osiguranje, stiče potpuno ista prava kao žena koja radi u privrednom subjektu.

„Značajno je to što je obuhvat žena do kojih dolaze finansijska sredstva veći, a to su pre svega žene koje rade privremene i povremene poslove najmanje 18 meseci, žene koje su angažovanje ugovorom o delu i one se potpuno izjednačavaju sa majkama koje su u stalnom radnom odnosu”, navela je ministarka za RTS.

Novi propisi predviđaju da bi porodice od sledeće godine trebalo da dobiju jednokratnu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara, kao i povećanje dodataka za drugo, treće i četvrto dete.

Umesto povraćaja PDV-a, predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara, a ministarka kaže da je to pravednije rešenje.

„Samo roditelji koji su se snašli, imali vremena da prikupe račune, sačekaju malo po redovima su dobijali povraćaj novca. Sada u ovoj situaciji, prosek od ukupne sume novca koja je na raspolaganju, biće oko 5.000 dinara za svaku bebu i mislimo da je to neuporedivo korektnije”, istakla je Đukić Dejanović.

Izvor: Tanjug


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica