Život na selu postaje sve teži, mladi masovno odlaze

Život na selu postaje sve teži, mladi masovno odlaze

U selima širom Srbije, kako godine prolaze, sve više mladih odlazi. Ostaju stari ljudi koji se uglavnom bave proizvodnjom hrane. Mladi odlaze jer ne mogu da nađu posao, a ostaju mali poljoprivrednici koji jedva sastavljaju kraj s krajem.
 

Mladi sve više napuštaju sela - © Pixabay

Jedno od tih sela je Krušedol. Dok mladi bolju budućnost traže u gradu, u tom mestu ostaju samo oni koji moraju. Oni se uglavnom bave poljoprivredom i to su, kako se obično kaže, „mali poljoprivrednici“ koji svaštare. Ovde trenutno živi oko 450 stanovnika. Kuće su jeftine, ali nema ko da ih kupi, a i razvoj poljoprivrede nije na zavidnom nivou.

Meštani Krušedola dobro znaju da se od ratarstva, ali od stočarstva sve teže živi, pa zato zaradu vide u voćarskoj proizvodnji. U okolini ovog mesta sve je više zasada pod breskvom, kajsijom i trešnjom.

Šta nedostaje mladima na selu?

Veterinar iz Grgetega, Miroslav Radovanović, kaže da život na selu postaje sve teži, da životinja ima sve manje i da stočni fond opada. Pre desetak godina bilo je drugačije, a danas mladi odlaze iz sela masovno, jer tamo nema posla.

Mladi ste i želite da pokrenete posao u poljoprivredi? – Evo prilike!

Ne tako davno, na selu su stanovnici opstajali i školovali decu sa mnogo manje zemlje. Obrađivalo se dva-tri hektara i čuvalo po nekoliko životinja. Šta to danas ne funkcioniše i pored tako bogatih prirodnih resursa i povoljnih klimatskih uslova za poljoprivrednu proizvodnju, ostaje pitanje.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica