Zbrinjavanje životinjskih leševa na selu

Zbrinjavanje životinjskih leševa na selu

Kragujevac će najdalje za mesec dana postati Regionalni centar za prikupljanje i deponovanje animalnog otpada. Svih sedam opština Šumadijskog okruga zainteresovano je za ovaj centar, u kojem će se na pravilan način uništavati leševi životinja, kojih je najviše u seoskim sredinama.
 

Specijalizovano vozilo - foto: Čistoća Kragujevac

 

Uginule životinje se već godinama raspadaju na divljim i gradskim deponijama, napuštenim imanjima ili u rečnim koritima. Kragujevačka „Čistoća“ već je obezbedila specijalizovano vozilo za uklanjanje leševa životinja i klaničnog konfiskata, a ta usluga je besplatna.

Najveći deo ovog otpada nastaje u seoskim sredinama. Ljudi sa sela nisu u mogućnosti da na propisan način zbrinu ovu vrstu otpada i tu je neophodno učešće lokalne samouprave. Zbog toga je grad Kragujevac preuzeo obavezu da finansira ovaj projekat. Potrebno je samo da građani prijave ili pozovu službu, a uklanjanje životinjskih leševa je besplatno“, izjavio je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga.
 

Damjan Srejić - © Foto: Čistoća Kragujevac

I ostalih šest opština okruga, Batočina, Lapovo, Topola, Aranđelovac, Rača i Knić, biće uključeno u ovaj projekat. Izmenama i dopunama zakona iz 2012. godine propisano je da lokalne samouprave imaju izgrađen objekat za sakupljanje i bezbedno uništavanje životinjskih leševa. Postojeće kafilerije u Ćupriji i Somboru, čije su usluge Šumadinci do sada koristili, prebukirane su.
 

Sa ovim vozilom koje sada imamo biće dovoljno da nas građani i inspekcijske službe pozovu i uginule životinje biće besplatno uklonjene, a ne kao do sada da se raspadaju na njivama, putevima ili u potocima.


Kragujevačka ’Čistoća’ sada ovaj otpad prikuplja i odvozi u Ćupriju, koja je geografski najbliža. Dok se ne izgradi objekat Regionalnog centra, imaćemo prelazno rešenje – transfer stanicu. To je nešto poput hladnjače koja će se nalaziti u blizini prihvatilišta za pse. Sa ovim vozilom koje sada imamo biće dovoljno da nas građani i inspekcijske službe pozovu i uginule životinje biće uklonjene, a ne kao do sada da se raspadaju na njivama, putevima ili u potocima“, kaže Aleksandar Simić, rukovodilac Zoohigijene u Kragujevcu.
 

Animalni otpad - © Foto: Biljana Nenković

Lokalne samouprave su inače dužne da na svojoj teritoriji organizuju zoohigijensku službu za neškodljivo uklanjanje leševa životinja, te će Kragujevac biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji je zakonski uredio tu oblast i time pomogao stanovnicima sela da reše problem koji im je do sad zadavao dosta brige. Kragujevačko specijalizovano vozilo za uklanjanje uginulih životinja kupljeno je pomoću donacije Evropske unije i košta 150.000 evra.


 

Sagovornici:
Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga
Aleksandar Simić, rukovodilac Zoohigijene


Foto: Biljana Nenković i „Čistoća“ Kragujevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica