ZABELEŽITE ovaj datum: produžen je ROK ZA SUBVENCIJE i napravljen dogovor sa MLEKARIMA

ZABELEŽITE ovaj datum: produžen je ROK ZA SUBVENCIJE i napravljen dogovor sa MLEKARIMA

Produžen rok za prijave za subvencije do 12. jun

PRODUŽEN ROK ZA SUBVENCIJE JUN 2023

24. мај 2023.

Obaveštavamo sve poljoprivredne proizvođače da su krajnji rokovi za podnošenje prijava za subvencije po aktuelnim javnim pozivima produženi do 12. juna 2023. godine.

To se odnosi na prijave za davanja po hektaru, kao i za subvencije za kvalitetna priplodna grla, tov, krave za uzgoj teladi za tov i pčele.

Odluka o dodatnom produženju rokova za prijavu doneta je kako bismo izašli u susret poljoprivrednim proizvođačima i omogućili im dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije. Cilj nam je da se što veći broj poljoprivrednih proizvođača prijavi na javne pozive i dobije željene subvencije.

Napominjemo da produžetak rokova neće uticati na dinamiku isplate, koja će se odvijati nesmetano, bez odlaganja.

Dogovor sa predstavnicima MLEKARA

U Vladi Srbije, sa početkom u 12 časova, održan je sastanak proizvođača mleka sa predstavnicima države, a tema su bili prelevmani na mleko, uvozne i izvozne kvote i otkup mleka, navode Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije.

Sastanku su, pored predstavnika Vlade, prisustvovali predstavnici mlekara i mlečnih govedara.

„Rešava se problem oko mleka koji postoji, a razgovori su deo sporazuma koji smo mi, kao proizvođači, postigli sa Vladom Srbije. Nadam se da ćemo krenuti da rešavamo probleme, počev od kvota, jer ima nenormalnih viškova mleka u državi, do toga da se proizvođačima ne otkupljuje mleko“, objasnio je za Danas Dejan Trajković.

On je podsetio da proizvođači Pajić i Brkić iz Mačve već danima prosipaju mleko, počev od 16. maja, jer ga niko ne otkupljuje. Zbog toga se proizvođači mleka nadaju da će ovi razgovori dovesti do raščišćavanja tržišta mleka.


Ispred Ujedinjenih udurženja poljoprivrednika Srbije Đorđe Mladnović, Zlatko Kokanović, Dejan Trajković, Slobodan Brkić, MIlan Pajić, Slobodan Vidojević, Predrag Veljković, Luka Dulić i Marko Peić Tukuljac.

Da li dolazi bolje vreme za poljoprivrednike u Srbiji?

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da su protesti poljoprivrednika „naterali” članove vlade Srbije da ozbiljnije shvate taj sektor.

On je za televiziju Insajder kazao da se o poljoprivredi u Srbiji govori samo kada su krizna vremena i da ima pomaka.


„Štrajkovi su na neki način verovatno naterali i ljude iz vlade da ozbiljnije shvate ovaj sektor, i da recimo do kraja godine kreiraju konzistentnu, mnogo atraktivniju agrarnu politiku, bar da bude koliko-toliko bliska politici EU“, rekao je Prostran.

Da su udruženja poljoprivrednika bila jedinstvenija, možda bi i pregovori bili lakši, jer je bilo i udruženja koja su podržavala mere vlade Srbije što je, kako je ocenio, verovatno vladu ohrabrivalo da (prvo) „đonom“ odbija sve zahteve.


Navodi se i da je shvaćeno da je poljoprivreda u ozbiljnoj krizi i da su troškovi proizvodnje abnormalni.

Iako resorno ministarstvo tvrdi da je budžet za poljoprivredu rekordan, budžet trebalo da bude „najmanje na nivou procentualnog učešća poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda zemlje“, kaže Prostran.

„Minimum učešća bi bio 10 odsto (i) to bi značilo, prema sadašnjem nivou budžeta, prema današnjem danu, negde oko 160 do 180 milijardi dinara“, kazao je Prostran.

Kada je reč o poljoprivrednoj politici i sistemskim promenama, on smatra da se prvo mora ići u napad na troškove proizvodnje jer, kako kaže, oni stvaraju veliki problem u ceni koštanja finalnog proizvoda.

„Treba hitno doneti sistemski zakon o regresiranju cene imputa, osnovnih troškova, pre svega nafte, zatim mineralnog đubriva, semena“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, taj zakon se ne oročava vremenski.

„Da bi (taj zakon) mogao da se sprovodi, morao bi budžet (za poljoprivredu) da bude najmanje 10 odsto u ukupnom budžetu Srbije za narednu godinu“, kazao je on.

Da li su poljoprivrednici izborili sve?

U Obaveštenju sa sastanka, Mile Slankamenac navodi da je i dalje u dilemi i razmišljanju šta reći i koji zaključak doneti. Citiramo:

“1. Najniža cena mleka po izjavama mlekara je 40 din+pdv ako neko ima manje obračune moraće nam dostaviti.

2. Obećali su da cenu mleka neće spuštati ali nisam dobio još odgovor kada će početi da povećavaju cenu mleka što u principu naš najviše zanima.

3. Mlekarama smo mi rešili donekle problem jer su se uveli prelevmani sto je stojalo u našim zahtevima i navodno da neće ostavljati više nikoga bez otkupa.

Za mesec dana novi sastanak u nadi da ćemo se pomeriti sa mrtve tačke.

Pajić Milan i Brkić Slobodan bi trebalo biti rešeni, ali je to ostalo za sada samo na obećanju.”

IZVOR: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, Danas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica