Za kilogram crvenog zlata samo 80 dinara

Za kilogram crvenog zlata samo 80 dinara

Nakon protesta malinara, blokade puteva, sastanka sa Ministrom poljoprivrede, i grada koji je naneo veliku štetu u zasadima maline, trenutna otkupna cena maline je veoma niska. Tačnije, ona je još niža od prve otkupne cene zbog koje se protestovalo početkom meseca.

Malina - © Pixabay

Nakon održanog sastanka sa malinarima, najavljen je bio sastanak sa hladnjačarima i posredovanje u razgovorima. Nakon toga je prekinuta blokada. Druga udruženja pretila su štrajkom, zbog iznenadnog prekida otkupa maline na nekim otkupnim mestima.

Poljski malinari započeli protest

Tada je iz nadležnog ministarstva saopšteno da je prekid otkupa nedopustiv, pogotovu bez prethodne najave. Obećano je da će biti učinjeno sve što je u skladu sa tržišnim pravilima kako se ovo ne bi događalo u budućnosti. Takođe, naveli su da inspekcija već vrši dodatne napore kako bi se sprečio reeksport ovog voća i zaštitili domaće proizvođače.

Tako je već tešku situaciju za malinare, otežao i grad koji je naneo ogromne štete. Ipak procene štete još nisu saopštene, mada je poznato da je na nekim zasadima šteta totalna.

Cena maline - © Boban Purić

Na fotografiji koju je AGROmediji poslao Boban Purić, član upravnog odbora udruženja Limska dolina, za jedan kilogram maline sorte vilamet dobija se 80 dinara. Dok se za kilogram mikera dobija 65 dinara.


Kada malina dostiže fiziološku i tehnološku zrelost

Za vreme prostesta malinari su tražili cenu od 150 do 180 dinara za kilogram, pa je cena od samo 80 dinara duplo manja. Na drušvenim mrežama sve su češći video snimci i zapisi gde domaćini, nezadovoljni cenom, uništavaju svoje zasade


Kada je reč o proizvodnji crvenog zlata, Srbija spada u svetski vrh, makar je to bila do sada. Ipak, niska cena, vremenske neprilike i loše brendiranje, sigurno će uticati na smanjenje površina pod malinom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica