Za jedan sat posla sezonskim radnicima plaća se od 200 do 250 dinara

Za jedan sat posla sezonskim radnicima plaća se od 200 do 250 dinara

Na njivama u okolini Sombora, trenutno je velika potražnja za sezonskim radnicima, a dnevno se može zaraditi i do 2.000 dinanra prenosi RTV.

Ilustracija: Sezonski rad - © Pixabay

Većinu poslova u poljoprivredi obavlja se savremenom mehanizacijom, ali i pored toga i dalje su potrebni sezonski radnici. U ovom trenutku posla za sezonske radnike ima dosta, ali nažalost sve je manje onih koji se odlučuju za ovu vrstu posla.

„Da vam kažem dnevnica je 1.600 dinara, a posao, pa mora se raditi. U ovoj današnjoj krizi mora se raditi i boriti. Svaka čast ovim ljudima što su došli, ali primorani su na to i ne znam što se sada neko stidi što drži motiku u ruci“, objašnjava Gazment Dina iz Stanišića za RTV.

„Moram izdržati. Nemam od čega živeti. Predao sam za penziju prošle godine 26. aprila, a penziju još nisam dobio i šta ću moram doći. Radiću ja dok mogu, do kasne jeseni, što god ima i dok mogu“, kaže Branislav Miljanović iz Gakova.

Stevan Šorak godinama radnike vodi na sezonskim poslovima. Kaže danas je teško naći radnike koji bi radili na njivama.

„Dosta je ljudi otišlo u inostranstvo. Baš iz mog sela otišlo je više od 50 žena u Nemačku, tamo rade mesec, dva, tri. Idu u Italiju, velika je potražnja sada za branje krastavaca. Traže odavde radnu snagu. Mlađi su otišli u Mađarsku i Hrvatsku i rade u građevini i turizmu“, rekao je Šorak.

Trenutno je sezona okopavanja njiva zasejanih semenskim usevima, ali posla će biti do kasne jeseni.

„Semensku robu radimo do tri meseca, onda kreće jabuke, sada je u toku berbe trešnje i višnje. Cene variraju od potražnje, pa dnevnica bude i 2.000 dinara na dan“, kazao je Šorak.


Dnevnica je u Somboru i okolini od 200 do 250 dinara na sat, a isplata je jednom nedeljno. Radi se uglavnom osam sati.

Izvor:  RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica