Vrtoglavo rastu cene jaja pred Uskrs

Vrtoglavo rastu cene jaja pred Uskrs

Kako se bliži Uskrs, tako cene različitih namirnica vrtoglavo skaču. Situacija je ista i ove godine kad je reč o ceni jaja koja se povećala čak do 20%, pa se cena u zavisnosti od klase, kreće od 16 do 20 dinara, a negde čak i više. Cene rastu još od marta, pa se postavlja pitanje da li je to trend samo kad je reč o ovim namirnicama i koja poskupljenja još možemo očekivati.
 

Skače cena jaja na pijacama zbog uskrašnjih praznika - © Pixabay

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije, objašnjava da je po svoj prilici svaki praznik u Srbiji opravdanje da bar jedna namirnica poskupi.

Cena je veća za skoro 20% i u većini marketa jaja možete platiti čak 20 dinara pa i više. Međutim, i cene ostalih životnih namirnica lagano se podižu, pa su tako poskupeli mlečni proizvodi i meso, čija cena varira.

Budimović dodaje da se polako uočava taj blagi trend poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Jedan od načina da se cene dovedu u normalu, kako tvrde iz Privredne komore, jeste da se pokrene inicijativa da marže na osnovne životne namirnice budu ograničene – na primer, da marža na meso bude 20%.

Izvor: Nova ekonomija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica