Vesti – Novim Zakonom o alkoholnim pićima do jednostavnije i jeftinije proizvodnje rakije

Vesti – Novim Zakonom o alkoholnim pićima do jednostavnije i jeftinije proizvodnje rakije

Ovih dana u Skupštini Srbije raspravlja se o predlogu novog Zakona o jakim alkoholnim pićima. On predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, ali i bolji položaj malih proizvođača. Uz to, fizička lica će sada moći da izađu iz sive zone i prodaju svoju rakiju legalno, bez komplikovane procedure. 

Zbog smanjenih troškova proizvodnje očekuje se da će se, po donošenju novog Zakona, broj registrovanih proizvođača znatno povećati. Ujedno, nelegalna proizvodnja i promet biće svedeni na minimum, a na taj način će se smanjiti i rizik od trgovanja nekvalitetnim proizvodima.

Takođe, posle donošenja novog Zakona, fizička lica koja imaju viškove rakije iz sopstvene proizvodnje moći će da je registrovanim proizvođačima prodaju legalnim putem. Naravno, to će im omogućiti i dodatni izvor prihoda. U isto vreme, za kvalitet i bezbednost rakije na tržištu biće odgovorni registrovani proizvođači.

Skupštinska rasprava - www.mpzzs.gov.rs 

Sudeći prema skupštinskoj raspravi, cilj novih zakonskih rešenja jeste da se smanji nivo sive ekonomije, ali i da se poveća broj registrovanih proizvođača. Uz to, parametri kvaliteta i bezbednosti proizvoda neće biti zanemareni. Na ovaj način Srbija će biti na dobrom putu da postigne harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a nove oznake za zaštitu geografskog porekla voćnim domaćim rakijama daće poseban pečat prepoznatljivosti i kvaliteta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica