Vesti – Kompanija Agrovojvodina – Komercservis proslavila 27. rođendan

Vesti – Kompanija Agrovojvodina – Komercservis proslavila 27. rođendan

Kompanija Agrovojvodina – Komercservis u petak, 11. decembra, organizovala je proslavu povodom 27 godina postojanja. Proslava se održala u hotelu „Bačka“, u Vrbasu, gde je više od 200 zvanica moglo da se upozna sa stručnjacima kompanije, da čuje kakve su rezultate oni postigli ove godine i kakvi su im planovi za sledeću.

Među više od 200 zvanica, na ovom rođendanu bila je i naša ekipa. Upoznali smo mnoge stručnjake, kao i poljoprivrednike iz svih krajeva Srbije. Mnoge od tih razgovora smo i zabeležili, ali naravno, svoje utiske sa proslave prvi nam je izneo Saša Janjić, direktor Agrovojvodine – Komercservisa.

Saša Janjić, direktor Agrovojvodine – Komercservisa, ispričao nam je: „Pozvao sam sve da dođu i da učimo zajedno. Ono što je veoma bitno je da bi trebalo zajedno da radimo na sebi, da se razvijamo, učimo i da stvaramo nešto novo. Ljudi reaguju pozitivno, odziv je bio zaista lep, velik i mislim da je cela atmosfera zaista bila na jednom vrlo zavidnom i kulturnom nivou, što smo mi i očekivali. Ove kuće koje predstavljamo, sa jedne strane Agrovojvodina – Komercservis, a sa druge Euralis, to i zaslužuju.“
 

Saša Janjić - ©Agromedia 


Kooperanti ove kompanije, kupci, prijatelji, saradnici i poslovni partneri iz cele Srbije na ovoj proslavi imali su lepu priliku da se sretnu u veseloj atmosferi
 koja je istovremeno bila i jedna vrsta poslovnog sastanka, ali i stručnog savetovanja. Veliku ulogu među predavačima imao je profesor Stevan Maširević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Profesor dr Stevan Maširević istakao je: „Danas želim da stručnoj javnosti skrenem pažnju na pojavu daljeg širenja volovoda. To je opasna parazitska cvetnica koja je iskompromitovala proizvodnju pre skoro 100 godina. Zahvaljujući akciji i veoma velikom naučnom doprinosu ruskih istraživača mi smo dobili otporne sorte. Sada se situacija ponavlja i imamo veliki broj parcela koje su ugrožene volovodom. To bi moglo da napravi problem u vreme žetve suncokreta, jer štete mogu da se kreću i do 100 odsto.
 

Predstavljanje Euralisa - ©Agromedia 

Uprkos volovodu, proizvođači ne moraju da brinu o sledećoj vegetativnoj sezoni. Na našem tržištu sada ima vrhunskih visokoprinosnih i otpornih hibrida, čija je francuska genetika već nadaleko poznata svuda u svetu. O njima je na proslavi govorila Sevdalina Georgijeva, menadžer prodaje za Euralis semena iz Bugarske i predstavnica za Srbiju i Grčku. 

Ona nam je ispričala: „Danas sam ovde jer su me pozvali naši poslovni partneri iz Komercservisa. Imala sam veliku čast da predstavljam kompaniju Euralis, naše nove proizvode i njihove karakteristike.“
 


Francuska kompanija Euralis postoji još od 1936. godine. Danas ona posluje kao zadruga koja je u vlasništvu 12.000 poljoprivrednika i 5.200 zaposlenih širom sveta.


Euralis je za ovih 6 godina u Srbiji stekao poverenje mnogih ratara koji gaje suncokret i uljanu repicu, a od sledeće godine oni će moći da poseju i nekoliko naših hibrida kukuruza. Sigurna sam da će poljoprivrednici biti zadovoljni njima i da će se ovde ubuduće Euralis hibridi sve više prodavati
“, zaključila je ona.


Francuska kompanija Euralis postoji još od 1936. godine. Danas ona posluje kao zadruga koja je u vlasništvu 12.000 poljoprivrednika i 5.200 zaposlenih širom sveta. Samo u Evropi Euralis svake godine obrađuje skoro tri miliona hektara pod raznim usevima. Ove podatke saznali smo od Bojane Janičić, komercijalne direktorke Euralisa u Srbiji.
 

Bojana Janičić - ©Agromedia 


Bojana Janičić nam se pohvalila: „S obzirom na to da smo imali veoma tešku i sušnu godinu sa suncokretom smo imali vrlo dobre rezultate. U Kikindi su naši hibridi postigli prinose koji su veći od pet tona po hektaru. Uz to, na više od 50 ogleda bili smo prvi po rezultatima. U Kikindi konkretno, hibrid Petunija zaista je dao izvanredne rezultate.“

Kada je reč o uljanoj repici, Euralisov hibrid ES Hydromel zauzeo je, po rezultatima koje je postigao, prvo mesto na tržištu. Zadovoljni prinosima, u Vrbas su rado došli mnogi poslovni partneri Agrovojvodine – Komercservisa da razmene svoja znanja i iskustva sa ostalim gostima. Među njima je bio i gospodin Milan Milovanović iz „Šumadijskog zrna“.
 

Sevdalina Georgijeva - ©Agromedia 

Milan Milovanović nam je objasnio: „Mi imamo jednu organizovanu proizvodnju na 2.500 hektara pod suncokretom, oko 300 pod uljanom repicom i oko 800 hektara pod kukuruzom. Veliki deo tih površina zauzima Euralis.“

Agrovojvodina je od 2006. godine deo Mirotin grupe. Nju čine još i fabrika ulja „Banat“, ribarsko gazdinstvo „Ečka“, „Mirotin energo“, „Tisa“, mlekada „Dana“ i kompanija „Agrimax“. O svima njima govorićemo u našim narednim emisijama, zato što svaku izdvajaju veliki uspesi i dobra praksa, koja bi mogla da posluži za primer mnogim firmama i kompanijama u Srbiji.

Sagovornici:
Saša Janjić, direktor „Agrovojvodine – Komercservisa“
Stevan Maširević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu
Sevdalina Georgijeva, menadžer prodaje za Euralis semena iz Bugarske i predstavnica za Srbiju i Grčku
Bojana Janičić, komercijalna direktorka Euralisa u Srbiji
Milan Milovanović, „Šumadijsko zrno“ 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica