Vest – 2 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u Prokuplju

Vest – 2 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u Prokuplju

Za razvoj poljoprivrede, a pre svega stočarstva, opština Prokuplje izdvojila je 2 miliona dinara. Najveći deo sume planiran je za uzgoj matičnih grla – 1,8 miliona dinara. Ostatak novca, odnosno 200.000 dinara, trošiće se na sertifikaciju organske proizvodnje.

Krave na pašnjaku - ©Agromedia

Sredstva koja su namenjena za veštačko osemenjavanje goveda, odnosno regres za reproduktivni materijal, iznosiće 1.500 dinara po priplodnom grlu i to za period od 01.01. do 31.10.2015. godine. Regres će pokrivati 70 do 90% osemenjavanja, u zavisnosti od njegove ekonomske vrednosti.

Maksimalan iznos predviđenih sredstava za sertifikaciju organske proizvodnje, po jednom gazdinstvu, iznosiće 50 do 90% od vrednosti ugovora za uvođenje standarda kvaliteta ili sertifikaciju, što u novčanoj vrednosti iznosi 40.000 dinara po proizvođaču. 

Konkurs važi samo za registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Prokuplje. Uz to, podnosioci zahteva moraju da dostave dokaz o kvalitetu priplodnog grla, ali i račun da su platili veštačko osemenjevanje.

Poljoprivrednici koji su zainteresovani da konkurišu za ta sredstva mogu se prijaviti najkasnije do 31. oktobra ove godine. Oni to mogu uraditi svakodnevno, u Opštinskoj upravi Prokuplja, a komisija koja ih odobrava blagovremeno će odlučiti koji kandidati ispunjavaju sve potrebne uslove.

Izvor vesti: Agromedia

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica