Veliki potencijali za razvoj organske proizvodnje u opštini Bač

Veliki potencijali za razvoj organske proizvodnje u opštini Bač

Na skupu „Dani Bača – promocija investicionih potencijala” Privredna komora Srbije predstavila je velike potencijale za razvoj organske proizvodnje u opštini Bač.

Veliki potencijali za razvoj organske proizvodnje u opštini Bač - © Agromedia

Dobar korak u razvoju organske proizvodnje napravila je fabrika Zdravo Organic iz Selenče koja proizvodi sokove, zimnicu i druge proizvode koji nose oznaku Zdravo i Zdravo organik.

Dragan Stašević, predsednik opštine Bač, predstavio je na tom skupu turističke, privredne i investicione potencijale opštine Bač. Ta opština raspolaže sa oko 24.000 hektara poljoprivrednih površina, a postoje i pogodni uslovi za organizovanje povrtarske proizvodnje u zatvorenim sistemima. Blizina Dunava i kanala DTD omogućavaju kvalitetno navodnjavanje.

Trenutno poljoprivrednici u ovoj opštini najviše uzgajaju industrijsko bilje i žitarice. Sve je prisutnija i organska proizvodnja, po kojoj već postaju prepoznatljivi.

U Selenči kod Bača postoji Centar za organsku proizvodnju. Ova nevladina organizacija ima prvenstveno edukativnu funkciju. Pre svega ima za cilj osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, potrošača, trgovaca, učenika i studenata za bavljenje organskom proizvodnjom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica