Velika pobeda ekoloških aktivista – Neće biti gradnje visokih brana

Velika pobeda ekoloških aktivista – Neće biti gradnje visokih brana

Izgradnja hidroelektrana, Brodarevo 1 i 2, na granici Republike Srbije i Republike Crne Gore obustavljena je konačnom presudom Upravnog suda Srbije, nakon višegodišnje borbe aktivista i nevladinih organizacija iz Brodareva, Srbije i regiona. Prema rečima ekoloških aktivista, brane bi predstavljale opasnost po životnu sredinu, ekosistem i zdravlje građana Brodareva i okolnih mesta.

Neće biti gradnje visokih brana na reci Lim - © Agromedia

U junu 2017. godine Udruženje prijatelji Brodareva, dobili su rešenje Upravnog suda Republike Srbije kojim se poništava Rešenje o obimu i sadržaju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekata Brodarevo 1 i 2. Prema rečima ekoloških aktivista, brane bi predstavljale opasnost po životnu sredinu, ekosistem i zdravlje građana Brodareva i okolnih mesta. Presuda Upravnog suda kojom se obustavlja projekat je konačna, i na nju kompanija “REV” koja je, od 2008. godine, pokušavala dobiti dozvolu za izgradnju brana, nema pravo žalbe.

Pravni zastupnik nevladinih organizacija iz Prijepolja i Brodareva, Sreten Đorđević kaže za Zelenu patrol, da je ovakva odluka pokazala da nevladine organizacije imaju moć i kapacitet da utiču na postupke koji, od samog početka obiluju nezakonitostima, poput projekata Brodarevo 1 i 2.

“Ovo je jedan od pokazatelja da ekološki aktivisti, ujedinjeni na nacionalnom i međunarodnom nivou, “naoružani” istrajnošću i odlučnošću, mogu uspeti u zaštiti i očuvanju životne sredine i prirodnih dobara”, kaže advokat Sreten Đorđević.

Neće biti gradnje visokih brana na reci Lim - © Agromedia 

Okolina reke Lim, kod mesta Brodarevo, obiluje raznolikom florom i faunom. Vidre, određene rečne vrste ribe i druge životinjske vrste bile bi ugrožene izgradnjom brana. Akumulacijom ogromne količine vode u branama postojala bi veća opasnost za građane u ovom području od oboljenja respiratornog sistema, i drugih bolesti uzrokovanih povećanjem vlage i zadržavanjem štetnih materija u ovom delu reke.

Takođe, povećala bi se opasnost od poplava, a sela u okolini brana bi ostale bez prilaznog puta, zbog čega bi stanovnici morali da napuste ovaj kraj odnosno imali bismo ekološke izbeglice. Zarad izgradnje ove brane, aktivno muslimansko groblje, moralo bi, u suprotnosti sa zakonom, biti premešteno, a mnogi značajni kulturno-istorijski spomenici bili su pod pretnjom da budu potopljeni i uništeni.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica