Uvozimo mleko, paradajz, pasulj, papriku…..ŠTA UOPŠTE PROIZVODIMO?

Uvozimo mleko, paradajz, pasulj, papriku…..ŠTA UOPŠTE PROIZVODIMO?

Pasulj – kultura koja se tradicionalno proizvodila u našoj zemlji sada uvozimo iz daleke Kine, ali to nije jedina namirnica koja u naše kuhinje stiže preko granice. Uvozimo i paradajz, zatim krastavac, krompir, papriku, beli i crni luk…Sve ono što se nalazi u našem svakodnevnom jelovniku i što smo svojevremeno sami proizvodili za domaće potrebe sada uvozimo. 

beli pasulj u prtenoj vreći

Nekada se znalo proizvodi se sve za domaće tržište, a što pretekne, izvozimo. Sada smo došli u apsurdnu situaciju, da domaće proizvode i dalje izvozimo, a s druge strane, istovremeno, to isto povrće, uvozimo u mnogo većim količinama.

Najnovija kriza sa mlekom, otvorila je Pandorinu kutiju i ogolila situaciju u srpskoj poljoprivredi. Na rafovima u prodavnicama nema mleka, Vlada Srbije uvodi nove mere, ograničava cenu i zabranjuje izvoz, a poljoprivrednici kažu, da je alarm odavno usijan i da je trenutna situacija, samo posledica, na koju su odavno upozoravali.

‘‘I nije samo problem u mleku, sada je sve dogorelo‘‘, tvrdi za Novu Milan Milošević, poljoprivednik iz Rače kod Kragujevca, inače jedan od osnivača Udruženja za zaštitu poljoprivrednika.

Nedavno udruženi, formirali su Radnu grupu poljoprivrednika iz cele Srbije i zatražili hitan sastanak u nadležnom Ministarstvu. Ako do sastanka ne dođe, najavljuju izlazak na ulicu.

Koje proizvode uvozimo?

Domaći mediji nedavno su objavili da smo u prvih šest meseci ove godine uvezli na hiljade tona krompira, paradajza, pasulja, luka… U spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvarili smo i izvoz domaćeg povrća, ali su naši proizvodi “otišli” po ceni znatno nižoj od one po kojoj smo uvozili to isto.

Tako je na svakih hiljadu tona krompira, koji smo izvezli, u našu zemlju ušlo 29.000 tona. Domaći smo prodali za 284 evra po toni, dok smo uvozni plaćali oko 320.
Na strano tržište poslali smo 564 tone paradajza, a uvezli čak 23.000 tona. Dvostruko više uvozimo i krastavac nego što ga izvozimo, a dvostuko više ga i plaćamo.

Takođe i beli luk više uvozimo, nego što izvozimo, ali je kod njega cena u našu korist, pa tako u izvozu dobijamo 2.466 evra po toni, dok uvozni plaćamo 2.378 evra.


U prvoj polovini ove godine, uspeli smo da izvezemo i šest tona pasulja, ali smo s druge strane, uvezli 35 tona stranog.

Agroekonomista Milan Prostran, za Nova.rs ističe da je Srbija u prethodnom periodu potpisala brojne sporazume o slobodnoj trgovini, i da zbog toga, kako kaže, uvozimo ‘‘sve i svašta, i što nam treba i što nam ne treba‘‘.

Podsetio je na vreme kada su u izvozu domaćih poljoprivrednih proizvoda bila na snazi “tri trgovinska režima”, odnosno, kada se izvoziilo prema kvotama, količinskim kontigentima i dozvolama, te dodao da to sada “ništa ne važi”.


Izvor: Nova

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica