Uskoro nas očekuje poskupljenje junećeg mesa

Uskoro nas očekuje poskupljenje junećeg mesa

Prema procenama analitičara rast cene junetine u otkupu, može da utiče na rast cene u maloprodaji. Trenutna cena kilograma junećeg buta u trgovinskim lancima iznosi 760 dinara što je za oko 15% više u odnosu na cene od pre mesec dana. Stručnjaci predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Cena junećeg mesa - © Pixabay

Prema pisanju Politike, ovo nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj.

Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta“, rekao je ministar poljoprivrede, a prenosi Politika.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara. Agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Izvor:  Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica