U toku isplata subvencija za suncokret

U toku isplata subvencija za suncokret

Počela je isplata subvencija proizvođačima suncokreta. Dodatne podsticaje daje država, kako bi uticala na povećanje uzgoja ove uljarice, kao i kako bi pomogla ratarima posle sušne sezone. 

Suncokret na njivi

Prinosi suncokreta i kukuruza ovoga leta su umanjeni zbog dugotrajne suše, pogotovo u severnom Banatu. Vlada Srbije je pre nešto više od mesec dana usvojila Uredbu o utvrđivanju pomoći finansijske podrške poljoprivrednicima.

Ova pomoć se odnosi na proizvođače suncokreta iz roda 2022, kako bi sačuvala stabilnost dohotka proizvođača koji su imali problema s prinosima. Ministarstvo poljoprivrede počelo od srede da isplaćuje ove podsticaje. Nezvanično, za ove namene biće utrošeno oko pet milijardi dinara.

Prema Uredbi, utvrđena pomoć je 7,8 dinara po kilogramu isporučene, prodate količine suncokreta pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi preradom, skladištenjem ili izvozom suncokreta. Proizvođačima ova pomoć sleduje za maksimalno 200 tona uljarice.

Nakon sukoba u Ukrajini, koja je snabdevla veliki broj evropskih zemalja uljem, uočeno je da su suncokret i suncokretovo ulje jedni od najdeficitarnijih proizvoda u EU.

Poljoprivrednici u Srbiji posejali su suncokret na 250.000 hektara, za razliku od 2021. kada je površina pod ovom uljaricom bila od 210.000 do 215.000 hektara.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica