U martu može da se konkuriše za subvencije u poljoprivredi

U martu može da se konkuriše za subvencije u poljoprivredi

Na konkurse za subvencije i bespovratna sredstva koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poljoprivrednici će moći da se prijave već u martu. Na raspolaganju je 18,6 milijardi dinara.
 

U martu će moći da se konkuriše za subvencije u poljoprivredi - © Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da očekuje da će prvi novac poljoprivrednicima biti isplaćen mnogo ranije nego prethodnih godina. On je dodao da je budžet za 8% veći nego prošle godine i da će samo 13% novca biće utrošeno za rad Ministarstva.

Kada je reč o ovogodišnjim podsticajima, premije za mleko ostaće sedam dinara po litru kao u 2016. godini, za biljnu proizvodnju biće izdvojeno 2.000 dinara po hektaru, regres za đubrivo biće 2.000 dinara po hektaru, dok za gorivo nisu izdvojena sredstva.

Država će učestvovati u podizanju novih voćnjaka i vinograda, od 40% do 55% ukupne vrednosti, za nabavku novih traktora i mašina od 50% do 65%, za organsku biljnu proizvodnju 70%, dok će se za nabavku opreme u sektoru mesa, mleka, voća, povrća i grožđa vraćati između 50% i 65%.
 

Država će učestovati u podizanju novih voćnjaka i vinograda - © Pixabay

Nedimović je rekao da je samo za subvencije u oblasti nabavke mehanizacije izdvojeno pet puta više novca nego lane, tako da će poljoprivrednici moći da dobiju povraćaj od 50% do 75% sredstava uloženih u nabavku mehanizacije, pre svega traktora do 100 kilovata.

Nabavka mehanizacije, kako je rekao ministar, finansiraće se po predračunu, odnosno, poljoprivredniku će subvencija biti odobravana na osnovu predračuna, a novac će mu biti isplaćivan kada investiciju realizuje.

Kod finansiranja objekata za skladištenje i preradu sistem je sličan. Za njih se planira isplata subvencija kada radovi na novim objektima budu privedeni kraju, rekao je Nedimović.


Na šta će još biti raspodeljena sredstva u 2017. godini možete da pročitate u tekstu Za ove subvencije će poljoprivrednici moći da konkurišu u 2017. godini

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica