U Jablaničkom okrugu prerodila paprika, ima je i za izvoz i za domaćeg kupca…

U Jablaničkom okrugu prerodila paprika, ima je i za izvoz i za domaćeg kupca…

Paprika se u leskovačkom kraju gaji na površini od 2.100 hektara,od kojih se skoro polovina berbe uzgaja  u plastenicima, u svih 6 opština Jablaničkog upravnog okruga, uglavnom duž obala reka: Jablanice, Vlasine, Puste Reke, Veternice i Južne Morave. Ove godine paprika je zbog povoljnih vremenskih uslova prerodila i na srpsko tržište stigla mnogo ranije u odnosu na predhodnu godinu.

Foto: Tomislav Stevanović

Na leskovačkim zelenim pijacama paprika babura se trenutno prodaje po ceni od 50 dinara po kilogramu, a šilja bela po ceni od 70 dinara po kilogramu. Papričice ljute imaju nisku cenu od svega 5 dinara po komadu. Paprika ajvarka na leskovačkim pijacama, sa tamošnjih polja, očekuje se tek u prvoj polovini devetog meseca.

Iz leskovačkog udruženja „Leskovački domaći ajvar“ poručuju da za tržišne viškove paprike nema brige, u odnosu na nedavna dešavanja sa leskovačkim paradajzom. Leskovačku papriku ove godine uvoze, po našem nezvaničnom saznanju, brojni kupci iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke i Italije.

Posebno interesovanje vlada za leskovačku svežu i mlevenu papriku kod dobavljača hipermarketa u Sloveniji. Tokom prethodne godine, jedan dobavljač  iz Ljubljane, inače poreklom iz okoline Leskovca, u svojim prodavnicama prodao je poveću količinu leskovačke paprike za turšiju i ajvar, prigodno upakovane u ambalaži od po 10 kilograma.

Foto: Tomislav Stevanović

Italijani vole ljuti ajvar i papričice

Brendirani „Leskovački ajvar“ već nekoliko godina završava na trpezama kupaca iz EU, posebno kod gurmana u Italiji. U toskanskom gradu Sijeni otišla je, a leskovčani veruju da će i ove godine otići, poveća količina tegli čuvenog „Leskovačkog ajvara“, a od „cepkane paprike“ Ljutenice i Pindžuri.  Očekivani promet u toj regiji gotovih proizvoda od leskovačke paprike mlevene i toplo preradjene kreće se oko 100 hiljada evra.

Značajnu podržku uzgajivačima leskovačke paprike, posebno autohtone industrijske „Lokošničke papriuke“ pruža Regionalni zadružni savez koji posluje u okviru Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug – RPK Leskovac.

Foto: Tomislav Stevanović

„Naš kraj je davno prepoznat po uzgoju vrlo kvalitetne paprike, i cilj nam je da se što više naših uzgajivača i preradjivača paprike udruže radi zajedničkog i kvalitetnog nastupa na tržištima EU, ali i dalje na istok“, rekao je u našem poslednjem razgovoru Vladimir Bojović sekretar Rgionalnog zadružnog saveza. Vladimir Bojović je mladi priznati stručnjak ovog saveza  za koje tamošnji paprikari članovi udruženja „Leskovački domaći ajvar“ imaju samo  pohvalne reči…

Foto: Tomislav Stevanović

Među najvećim uzgajivačima paprike i proizvodjačima ajvara i drugih djakonija od paprike i drugog ranog povrća je Stevica Marković iz leskovačkog pomoravskog sela Donji Brestrovac.

Stevica Marković je poslednji dobitnik velikog priznanja Regionalne privredne komore – RPK Leskovac, za proizvodjača godine. „Moja porodica je kompletno uključena u proizvodnji i pakovanju ajvara. Ajvar pripremamo na tradicionalni starinski način i za njega imamo sigurne kupce, uglavnom poznate domaće kupce“,reče nam Marković tokom dodele priznanja u RPK-Leskovac.


Ugledni stručnjak iz Poljoprivredno savetodavne službe grada Leskovca  diplomirani inžinjer za povrtarstvo i ratarstvo Jelena Stojilković nam je ovim povodom rekla: „Vremenski uslovi ove godine su prilično pogodovali uzgoju paradajza i paprike u leskovačkoj kotlini. Uvidom na terenu čini mi se da je paprika prerodila, pa su prinosi veći od očekivanih. Uzgajivači koji su se pridržavali naših saveta u prihrani zaštiti povrća imaće bogatu berbu, sa vrlo kvalitenom robom za prodaju…“

Foto: Tomislav Stevanović

Uzgajivači rane „Lokošničke paprike“ ove godine su se organizovali u novoformiranu zadrugu „Lokošnički kozji rog“. Mnogi od uzgajivača autohtone paprike, koje smo kontaktirali prilikom otvaranja zadruge, uvereni su da su se udruživanjem uzgajivača leskovačkog Pomoravlja u ovu zadrugu stekli veoma povoljni uslovi za uzgoj i plasman čuvene leskovačke paprike.

Foto: Tomislav Stevanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica